Minuspris på el

Minuspris på el

Mycket vind pressar elpriset. Arkivbild.

Paul Kleiven
Minuspris på el. Men skynda på, kasten är tvära.
Från ett par timmar strax efter lunch på söndagen med negativa priser, rusar elkostnaden till över kronan i Sydsverige lagom till att majbrasan ska tändas.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Låg förbrukning, och för vindkraften förmånliga vindstyrkor i Sydsverige och Danmark, pressar elpriset på elbörsen Nord Pool ordentligt.

Mellan klockan 13 och 15 på söndagseftermiddagen kostar den börshandlade elen minus ett öre i hela landet. I delar av Danmark är det samtidigt superrea med minus 6 öre för en kilowattimme. Även finländarna har negativa elpriser några timmar medan norrmännen, åtminstone de som bor i södra Norge, som vanligt numera betalar betydligt mer, runt en krona.

Men glädjen är kortvarig och svängningarna stora. Framåt kvällen mojnar det, förbrukningen ökar något, och elpriset sticker iväg mot 1:30 kronor/kWh i sydligaste delen, elområde 4, medan övriga landet noterar priser strax under 50 öre, enligt den framtida prissättningen på Nord Pool.

Inför måndagen, 1 maj, har det genomsnittliga dygnspriset satts till strax under 60 öre/kWh i hela Sverige.

Timvisa priser eller dagspriser påverkar egentligen bara de med timprisavtal. De med vanligt rörligt elprisavtal betalar ett snittpris över månaden.

Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgift på över en krona per kilowattimme.

FRÅN FÖRSTASIDAN