Kritiken: En förlorad och passiv budget

Kritiken: En förlorad och passiv budget

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg (S) kommenterar regeringens vårändringsbudget.

Henrik Montgomery/TT
"Chockerande passiv", "farligt handlingsförlamad" och "utan ledarskap". Det är oppositionens betyg efter att regeringen lagt sin vårbudget.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Den här vårändringsbudgeten var regeringens chans att rätta till det som blev fel, men man tog inte den chansen, säger den ekonomiskpolitiske talespersonen Mikael Damberg (S).

– I den här budgeten blir det barnen som får ta smällen för krisen.

Centerpartiet anser det finns saker regeringen kan göra för att motverka krisen och inflationen, tvärtemot vad finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger.

– Det är farligt i en ekonomisk kris att vara så handlingsförlamad som den här regeringen är, säger C:s ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl.

– Även om man inte ska kasta bensin på inflationsbrasan så måste man kasta vatten på den, släcka den.

Sänkt arbetsgivaravgift

C föreslår sänkta arbetsgivaravgifter och därmed sänkta kostnader för företagen, och stöd för energieffektiviseringar som installation av värmepumpar och solceller. Regeringens budget är inte för stram, men den gör fel saker utifrån ett borgerligt perspektiv, enligt Ådahl.

Sverige ligger nu i topp i internationell jämförelse vad gäller inflation och arbetslöshet, fortsätter han.

– Var är krispolitiken?

Sverige befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge där vi står på branten till en lågkonjunktur, säger Mikael Damberg.

– Samtidigt saknas det ledarskap som krävs. Finansministern kan inte sätta sig på läktaren när hushållen kämpar för att få vardagen att gå ihop.

Höjning av barnbidraget

Satsningarna på utbildningsområdet och arbetsmarknaden är inte satsningar utan i själva verket neddragningar om man jämför med höstbudgeten, enligt Socialdemokraterna.

Och regeringen underfinansierar välfärden, enligt S.

– Nu ser vi hur ensamstående mammor inte har möjlighet att ställa näringsriktig mat på bordet för sina barn, säger Damberg.

Damberg nämner som exempel att man skulle kunna göra en tillfällig höjning av barnbidraget.

Även Ali Esbati, Vänsterpartiets talesperson, är inne på barnbidraget och V har ett konkret förslag om ett tillfälligt "krisbarnbidrag" på ytterligare 400 kronor per månad och barn. Det ska finansieras med pausat rut-avdrag.

– Det vi kan konstatera, med viss tyngd över hjärtat, är att regeringen är chockerande passiv, säger Esbati.

Han är också kritisk till att regeringen inte skjuter till mer pengar till kommuner och regioner när sjukvården går med stora underskott.

– Det vi får höra från Elisabeth Svantesson är i praktiken en axelryckning.

MP: "Det stora hyckleriet"

Regeringen bidrar också med ökade utsläpp, framhåller flera i oppositionen. Enligt Miljöpartiet kommer regeringens vårbudget att gå till historien som "det stora hyckleriet".

Regeringens miljöpolitik är ett svart hål i den meningen satsningar försvinner in men ingenting kommer ut, säger MP:s språkrör Per Bolund.

– Det här är inget sjabbel, det är ett medvetet sabotage som tyvärr är orkestrerat av Sverigedemokraterna.

– Ordet hyckleri är verkligen befogat.

Språkröret Märta Stenevi, är även hon inne på Elisabeth Svantessons passivitet och säger att utan extra pengar till kommun- och regionsektorn väntar nedskärningar. Ensamstående mammor kommer att drabbas värst, menar hon.

– Det är inte ”fett” att vara arbetslös, tvärtom så innebär att vara arbetslös att barn går hungriga till skolan, säger hon.

FRÅN FÖRSTASIDAN