Kinesisk miljardär gripen i USA

Kinesisk miljardär gripen i USA

En bild på Guo Wenguis twitterkonto från 2017. Arkivbild.

Andy Wong/AP/TT
Affärsmagnaten Guo Wengui har gripits i New York, misstänkt för bedrägerier i mångmiljardklassen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Guo Wengui har i flera år varit en av de mest eftersökta personerna i Kina och har levt i USA sedan 2014. När han i veckan greps och senare häktades var det för bedrägerier på en miljard dollar i USA, motsvarande över tio miljarder kronor.

Han har enligt åklagaren Damian Williams "fyllt sina fickor med pengarna han stal". Guo har dessutom köpt ett hus på över 4 600 kvadratmeter, en Ferrari för 35 miljoner kronor och en lyxjakt för tio gånger det priset.

Sammanlagt åtalas han på elva punkter för att ha varit hjärnan bakom planen där hundratusentals följare på sociala medier lurades att köpa aktier i hans företag, finansiera ett låneprogram och gå med i en privat klubb där medlemmarna skulle få ta del av överdådig lyx.

54-årige Guo ansågs tillhöra de absolut rikaste personerna i Kina innan han lämnade landet för nio år sedan, närmast på flykt undan antikorruptionsutredningar. Myndigheterna där har anklagat honom för bland annat våldtäkt, kidnappning och mutförsök.

I USA har han knutit nära band med flera personer i förre president Donald Trumps närhet, inte minst den omdebatterade chefsstrategen Steve Bannon. Det var på Guos lyxjakt som Bannon greps 2020, misstänkt för bedrägerier, brott han i preventivt syfte benådades för av Trump 2021.

En stor del av Guos tillgångar har beslagtagits, förutom hus och bilar även 623 miljoner dollar från 21 olika bankkonton. Även Guos medhjälpare och finansiär Kin Ming Je åtalas. Han har dock inte häktats.

FRÅN FÖRSTASIDAN