Fortsatt låsta samtal om USA:s skuldtak

Fortsatt låsta samtal om USA:s skuldtak

Republikanen Garret Graves, som deltar i förhandlingarna om USA:s skuldtak. Arkivbild.

J Scott Applewhite/AP-TT
Förhandlingarna om USA:s skuldtak är fastlåsta.
Det säger både Vita huset och en ledande republikansk förhandlare.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vita huset konstaterade på fredagen att det råder "verkliga motsättningar" i samtalen som pågår om att undvika uteblivna amerikanska skuldbetalningar.

Utspelet kommer samtidigt som president Joe Biden befinner sig i Japan för G7-ländernas toppmöte. Biden avbryter en planerad fortsättning på resan efter mötet för att återvända till Washington DC och förhandlingarna.

Men även ledande republikaner ser mycket mörkt på försöken att hitta en kompromiss mellan Republikanerna som kontrollerar representanthuset och Demokraterna med makt i senaten och Vita huset.

Dags för paus

Den republikanske kongressledamoten Garret Graves säger att det är dags att ta en paus i förhandlingarna om USA:s skuldtak.

– Det är dags att trycka på pausknappen eftersom samtalen helt enkelt inte leder någonstans, säger han till reportrar I Washington.

Så sent som i onsdags trodde den republikanske talmannen Kevin McCarthy att ett avtal skulle kunna vara i hamn den här veckan. Men enligt Graves har förhandlingarna mellan demokrater och republikaner varit "oresonliga" och det är enligt honom oklart när de kan återupptas igen.

Varning för konsekvenser

USA:s kongress måste besluta om att höja skuldtaket för att kunna låna mer pengar och därmed kunna betala amorteringar och avskrivningar av lån.

Den politiska processen om skuldtakshöjning återkommer med jämna perioder, men hittills har USA undvikit att utebli med skuldbetalningar.

USA:s finansdepartement har varnat för "katastrofala" konsekvenser om USA inte skulle kunna betala sina räkningar, vilket bland annat skulle göra landet oförmöget att betala ut lön till offentliganställda och sannolikt utlösa ränteuppgång – vilket också skulle skaka om finansmarknader världen över.

FRÅN FÖRSTASIDAN