Flera förbund sympatistrejkar med Målarna

Flera förbund sympatistrejkar med Målarna

Elektrikerna och Byggnads går nu ut i sympatistrejk. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Flera fackförbund sluter upp bakom strejkande Målarna. Svenska elektrikerförbundet och Byggnads varslade under tisdagen om sympatistrejker.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Elektrikernas åtgärd omfattar strejk och blockad av arbetet på sex arbetsplatser och träder i kraft den 26 maj med start klockan 5, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

"Målarnas kamp är vår. Målarförbundet har under förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för Sveriges målare stött på hot mot sitt yrke på liknande sätt som Elektrikerna gjort. Detta gör det ännu mer angeläget för oss att bistå Målarnas strejk för ett nytt kollektivavtal", säger Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson i pressmeddelandet.

Byggnads stridsåtgärder berör ungefär 150 personer och träder i kraft den 29 maj om en uppgörelse inte nåtts innan dess.

"Det är självklart för oss att stå i solidaritet med Målarna i den här frågan. Anlitar man en målare ska man kunna vara säker på att det är en skicklig yrkesman- eller kvinna som utför jobbet. Här står byggnadsarbetare och målare sida vid sida", säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

FRÅN FÖRSTASIDAN