Ericsson kan slippa gruppstämning i USA

Ericsson kan slippa gruppstämning i USA

Ericssons huvudkontor i Kista. Arkivbild.

Christine Olsson/TT
Ericsson kan slippa rättegången om vilseledande av marknaden i USA efter anklagelserna om IS-mutor i Irak. En grupptalan har avvisats, men beslutet kan överklagas.
Fast en annan grupptalan i USA av veteraner och anhöriga till stupande i Irak-kriget kvarstår.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En amerikansk domstol avvisar den grupptalan av aktieägare som hängt över telekombolaget Ericsson i spåren av den bristfälliga informationsgivningen kring de misstänkta IS-mutorna i Irak.

"I sitt beslut avvisade domstolen till fullo kärandens påståenden om att Ericsson vilselett investerare och fastställde att Ericsson inte brutit mot dess informationsskyldighet gentemot investerare", skriver Ericsson i ett pressmeddelande.

"Försvara sig kraftfullt"

Beslutet kan överklagas. Ericsson skriver i sitt pressmeddelande att bolaget "kommer att fortsätta försvara sig kraftfullt om ärendet överklagas".

TT har sökt Ericsson, men bolagets pressavdelning säger sig inte ha något mer att berätta utöver det som står i det kortfattade pressmeddelandet.

I går kom beskedet att även Stockholmsbörsen har avslutat sin granskning av i praktiken samma ärende. Det vill säga om Ericssons ledning gjort fel när den inte offentliggjort informationen om den internutredning som bolaget tagit fram 2019 kring misstänkt korruption i USA.

När informationen sedan blev känd långt senare rasade aktiekursen – något många investerare i USA alltså har reagerat mot.

Ännu en grupptalan i USA

Men den nu avvisade grupptalan är inte den enda rättegångsprocess som rör Ericsson i USA. Bolaget har tidigare stämts av en grupp amerikaner med anledning av de mutor företaget anklagas ha betalat ut till terrorgruppen IS.

Stämningen har skett genom en så kallad grupptalan, där 528 amerikaner ingår. Bland personerna finns veteraner från Irakkriget, anhöriga till stupade soldater, kidnappningsoffer och andra som anser sig ha lidit men till följd av företagets agerande.

FRÅN FÖRSTASIDAN