Det vet vi om bankkollapsen i USA

Det vet vi om bankkollapsen i USA

Den amerikanska så kallade nischbanken Silicon Valley Banks verksamhet brakade samman i slutet av förra veckan. Nu är banken stängd och myndigheterna kontrollerar dess tillgångar. Arkivbild.

Jeff Chiu/AP/TT
Två amerikanska nischbanker har kollapsat och tagits i kontroll av tillsynsmyndigheter i USA. Det har fått bank- och finansvärlden att skaka och den svenska pensionsförvaltaren Alecta att förlora mångmiljardbelopp.
Det här är det vi vet om bankturbulensen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad är Silicon Valley Bank?

Silicon Valley Bank (SVB) grundades 1983 och är USA:s sextonde största bank. Huvudkontoret ligger i Kalifornien och huvudverksamheten har varit utlåning till tech- och tillväxtbolag i Silicon Valley-området.

Banken har även verksamhet i Storbritannien, Kina, Tyskland och Danmark. Och sedan en tid tillbaka finns även ett kontor i Sverige.

I takt med att techsektorn pressats av stigande räntor har SVB dragit på sig stora förluster.

.

Varför kollapsade banken?

Bakgrunden till SVB:s problem är man investerat i så kallade långa statsobligationer. Och när den amerikanska centralbanken Fed höjt styrräntan i flera omgångar har priset på dessa kraftigt sjunkit.

I mitten på förra veckan uppgav SVB att banken var tvungen att sälja obligationerna till förlust och att man behövde motsvarande 20 miljarder kronor i nytt kapital för att klara sin balansräkning.

Det här skapade stor oro bland bankens investerare som snabbt plockade ut motsvarande över 420 miljarder kronor.

På New York-börsen rasade SVB-aktien med omkring 60 procent i torsdags och efter att ha fallit hela 68 procent i fredagens förhandel handelsstoppades den.

Strax därefter kom också beskedet att amerikanska myndigheter stängt banken och tagit kontroll över dess tillgångar.

.

Hur påverkas den amerikanska ekonomin?

Amerikanska myndigheter har klivit in och garanterar alla insättningar i SVB, för att stilla oron i finansvärlden.

Beslutet har fattats av USA:s finansminister Janet Yellen, centralbankschefen Jerome Powell och bankövervakningsmyndigheten FDIC:s ordförande Martin Grusenberg tillsammans med president Joe Biden.

Från och med måndagen kommer kunder att ha tillgång till sina pengar på banken och inga förluster kopplade till bankens stängning kommer att "bäras av skattebetalaren", enligt uttalandet.

Efter beskedet har den amerikanska dollarn och amerikanska obligationsräntor fallit.

På grund av det stressade läget i banksektorn har flera tunga bedömare sagt att de inte längre tror att Fed kommer med någon räntehöjning vid nästa räntemöte.

.

Bli det en ny finanskris i USA nu?

Efter SVB-kollapsen har ytterligare en nischbank, den New York-baserade kryptobanken Signature Bank, stängts av amerikanska myndigheter.

Precis som på SVB ska Signatures kunder skyddas av myndigheterna och inga förluster ska "bäras av skattebetalarna".

Även First Republic Bank är i farozonen. Aktien tappade 60 procent på New York-börsen i fredags. När börsen öppnade på måndagen blev det ännu ett fall på 67 procent.

Under handeln i fredags drogs framför allt regionala banker ner i kursraset. Men flera av de större aktörerna, som JP Morgan, återhämtade sig.

Det har tolkats som att turerna kring nischbankerna är en isolerad kris som inte riskerar att mynna ut i en generell finanskris i stil med Lehman-kraschen 2008.

.

Påverkas Sverige?

Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) har varken det finansiella systemet eller banksystemet hittills påverkats av kollapsen. Hon pekar bland annat på att svenska storbanker har en annan affärsmodell än de drabbade amerikanska bankerna.

Men den svenska regeringen "är på tårna" och följer utvecklingen i USA timme för timme, enligt finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Både Svantesson och Wykman understryker också att Sverige är bättre rustat nu än vid den globala finanskrisen 2008.

Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan, pekar på att en stor skillnad är att finanskrisen 2008 omfattade ett stort antal aktörer inom hela finanssystemet, vilket inte är fallet i nuläget.

Den svenska pensionsjätten Alecta har på senare år investerat i både SVB, Signature och First Republic Bank och riskerar nu att förlora mångmiljardbelopp.

Men förlusterna påverkar Alecta och pensionsspararna marginellt, enligt vd:n Magnus Billing.

Finansinspektionen (FI) hade på måndagen en dialog med både banker och pensionsbolag om exponeringen mot de amerikanska bankerna och den sektorn som de riktat sig mot.

FI:s bedömning är att bankkollapserna i USA inte har någon påverkan på stabiliteten i det svenska finansiella systemet.

Vad gäller Alecta skriver FI att påverkan på bolagets avkastning är liten och att effekten på framtida pensioner är "mycket låg".

För det allmänna pensionssystemet i Sverige har de amerikanska bankkollapserna ingen påverkan alls, enligt Pensionsmyndigheten.

FRÅN FÖRSTASIDAN