Börsen steg – branden sänkte Boliden

13 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Gruvjätten Boliden tvingades stoppa produktionen i Rönnskärsverken i Skelleftehamn efter en brand.
Stockholmsbörsen avslutade handelsdagen med en uppgång. Boliden hamnade i botten bland OMXS30-bolagen efter branden i Rönnskärsverken i Skelleftehamn.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Gårdagens muntra stämning på New York-börsen smittade av sig på Stockholmsbörsen. Breda OMXS-index steg 0,7 procent, samtidigt som OMXS30-index med de 30 mest omsatta aktierna steg 0,9 procent.

Dagens uppgångar fick stöd av de amerikanska inflationssiffrorna som publicerades under eftermiddagen. Inflationen fortsätter att mattas av och det ökar sannolikheten för att amerikanska centralbanken kan välja att dra i räntebromsen på onsdag, vilket ses som positivt för aktiemarknaden.

På bolagsnivå lyfte molntjänstbolaget Sinch, mätteknikbolaget Hexagon och kullagertillverkaren SKF mest bland OMXS30-bolagen, med uppgångar på 4,1, 4,0 respektive 2,5 procent.

Gruvjätten Boliden tvingades stoppa produktionen i Rönnskärsverken i Skelleftehamn efter en brand. Aktien backade 2,8 procent och hamnade i botten bland OMXS30-bolagen. Verkstadsjätten Alfa Laval och telekombolaget Tele2 kom på andra och tredje plats räknat från botten, med nedgångar på 1,7 respektive 1,2 procent.

Annons

De ledande Europabörserna steg i likhet med Stockholmsbörsen. Londonbörsens FTSE100-index steg 0,4 procent, Parisbörsens CAC40-index steg 0,6 procent och Frankfurtbörsens Dax-index lyfte 0,8 procent.

Annons