David Bennett fick grishjärta inopererat och överlevde: ”Vill leva”

David Bennett

David Bennett överlevde den historiska operationen.
Nu är han den första i människan i världen med ett grishjärta.
– Jag vet att det är en chansning men det är min sista utväg, sa han inför operationen.

Att använda djurorgan för att rädda människoliv har varit på tapeten ett bra tag. Nu har forskarna eventuellt kommit ett steg längre. För tre dagar sedan fick amerikanen David Bennett, 57, från Maryland ett grishjärta inopererat.

– Det stod mellan att dö eller att genomföra den här transplantationen. Jag vill leva. Jag vet att det är en chansning men det är min sista utväg, sa David Benett i ett uttalande från University of Maryland Medical Center i torsdags.

Läkare bedömde att David Bennetts hälsa var så dålig att han inte skulle klara av en transplantation av ett människohjärta. När amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA gav läkare på University of Maryland Medical Center grönt ljus var det bara att köra.

David Bennett med familj

Från vänster: David Bennett Jr, Preston Bennett, David Bennett Sr, Gillian Bennett, Nicole (Bennett) McCray, Sawyer Bennett, Kristi Bennett. Bild från 2019.

Byron Dillard

David Bennetts operation kan bana väg

Operationen tog totalt sju timmar. De första prognoserna är goda och David Bennett är vid liv. Efter att ha legat sängbunden i flera månader hoppas nu den historiske patienten att han snart ska vara på fötter.

– Jag ser fram emot att kunna ta mig ur sängen efter att jag återhämtat mig, sa han i torsdags.

För det medicinska teamet markerar operationen en historisk milstolpe, en milstolpe som kan visa sig avgörande i framtida försök att rädda människoliv.

David Bennetts operation

När amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA gav läkare på University of Maryland Medical Center grönt ljus var det bara att köra.

AFP

Hjärtat kom från genmodifierad gris

Tidigare xenotransplantationer, när man tar organ från andra arter, har misslyckats. Bebisen Fae fick ett babianhjärta inopererat 1984, men dog 21 dagar senare efter att kroppen stött bort det.

I fallet med David Bennett har man gått en annan väg. Hjärtat kommer från en genmodifierad gris där man tagit bort en sockerart i cellerna som tidigare orsakat bortstötandet.

Operationen hade hämtat inspiration från i höstas, då en njure från en genmodifierad gris opererades in i en hjärndöd kvinna. Njuren fungerade som den skulle i två dagar utan att stöttas bort av kvinnans immunsystem.

David Bennetts grishjärta

David Bennetts hjärta kommer från en genmodifierad gris där man tagit bort en sockerart i cellerna som tidigare orsakat bortstötandet.

University Of Maryland School Of Medicine

Bartley Griffith: ”Han förstår omfattningen”

Bartley Griffith, kirurgen som var ansvarig för David Bennetts hjärttransplantation, säger att det är ett viktigt steg i kampen mot organbristen. Bara i USA dör 17 människor varje dag i väntan på ett organ och över 100 000 människor står just nu i landets transplantationskö.

Skulle det visa sig fungera med genmodifierade grishjärtan, kan den så magra organmarknaden bli betydligt fetare. David Bennetts övervakas nu noggrant för att se vad som händer.

– Han förstår omfattningen av vad han har gjort och vikten av det, säger Bartley Griffith till AFP, enligt BBC.

Bartley Griffith och David Bennett

Bartley Griffith tillsammans med den historiske patienten David Bennett.

University of Maryland School of Medicine (UMSOM) / HANDOUT

LÄS OCKSÅ: Afghansk landslagsspelare dog – efter fall från flygplan

LÄS OCKSÅ: Landslagsspelaren död – efter misslyckad operation

Foto: Byron Dillard, AFP, University Of Maryland School Of Medicine

SENASTE NYTT!