krimfall

Därför kan kvinnorna frias för mordet på Tove, 21: ”Enda möjligheten”

Misstänkta kvinnorna i Tove-fallet kan frias från mord – blir svårt att bevisa

FOTO: Missing People
Den 20-åriga kvinnan som misstänks ha mördat Tove, 21, har erkänt misshandel.
18-åringen nekar till all inblandning.
Kriminologen Leif GW Persson säger att kvinnorna kan frias för mordet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

21-årige kvinnan från Vetlanda hittad död: ”Det är kluvet”
0:30

Efter reklamen: 21-årige kvinnan från Vetlanda hittad död: ”Det är kluvet”

(0:30)

Slå på ljud

I tisdags erkände en av de två kvinnorna som suttit häktade misstänkta för att ha mördat Tove, 21, och sedan gömt kroppen i ett skogsområde utanför Vetlanda att Tove misshandlats till döds.

Den 20-åriga kvinnan som erkänner berättar att händelsen ägde rum i hennes lägenhet – där nu polisens tekniker även funnit blodspår av en hittills okänd man. Sedan ska hon ha gripits av panik och gömt kroppen tillsammans med den 18-åriga kvinnan. 20-åringen erkänner även gravfridsbrott, men nekar till mord.

Skogen i Nye, sydost om Vetlanda, där Toves kropp hittades.

Skogen i Nye, sydost om Vetlanda, där Toves kropp hittades.

FOTO: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT

– Att målsäganden dog var dock aldrig meningen. Det var en tragisk olyckshändelse och min klient har nu i polisförhör berättat vad som hände. Min klient har vidgått att det varit någon form av misshandelsbrott och det var olyckliga omständigheter som gjorde att målsäganden dog, säger kvinnans advokat Clea Sangborn till Aftonbladet.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Leif GW Perssons oro: ”Det är knepigt”

Åklagaren Adam Rullman har sagt att det inte finns några andra aktuella brottsrubriceringar utöver mord och gravfridsbrott – men nu hävdar kriminologen Leif GW Persson att det kommer bli svårt att fälla 20-åringen för mord.

– Det som kommer att vålla åklagaren problem, det är uppsåtet. Om det inte finns någonting som starkt talar emot, så att man kan rädda ett mordåtal med ett så kallat likgiltighetsuppsåt. Man borde räknat med att om man utsätter en person för den här graden av våld så kan personen dö, men inte brytt sig om det, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Leif GW Persson säger att det kommer bli svårt för åklagaren att bevisa att det verkligen rör sig om ett mord.

Leif GW Persson säger att det kommer bli svårt för åklagaren att bevisa att det verkligen rör sig om ett mord.

FOTO: Olle Sporrong/Expressen/TT

Han menar också att det rent tekniskt är svårt att fastslå dödsorsaken eftersom Toves kropp låg utomhus i 17 dygn.

– Anta att man hittar någonting som är likt slagskador på en kropp, att man skulle använt ett föremål för att ta kål på offret, det kan uppstå om man brottas, offret trillar. Det är knepigt, säger han Leif GW Persson.

18-åringen fortsätter att neka till all inblandning

Den 18-åriga kvinnan som misstänks för mord nekar till alla anklagelser. Professorn tror att det blir svårt att fälla henne för mordet, men säger att mycket talar för att hon var med vid transporteringen av kroppen.

– Enda möjligheten till att den andra döms för mord är den äldre 20-åringen som har vidgått bråket och slagsmålet, att hon skulle ändra sig och säga att även hon var med vid bråket, säger Leif GW Persson.

FOTO: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT, Olle Sporrong/Expressen/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN