Christinas mardrömsbeskedet på telefon: ”Du och jag har samma pappa”

11 okt, 2021 
https://image.hant.se/IMG_1496.jpeg.jpg?imageId=7520966&x=0&y=9.9009900990099&cropw=100&croph=69.306930693069&width=1318&height=1318
Gustav Motte
Plötsligt ringer det en okänd kvinna på Christina Doctare telefon.
Kvinnan berättar att de har samma pappa.
Ett påstående som skulle chocka Christina Doctare.
– Jag hade alltså levt en lögn i 51 år, säger hon till SVT Nyheter.
Annons
Fu återförenas med pappa Luo 58 år efter kidnappningen – se känslosamma videon
Fu återförenas med pappa Luo 58 år efter kidnappningen – se känslosamma videon

En dag ringer det ett okänt nummer på Christina Doctare, 78, telefon. När hon plockar upp luren är det en okänd kvinna på andra sidan linjen.

Men kvinnan skulle visa sig vara Christina Doctares halvsyster. Kvinnan presenterade sig för Christina Doctares och berättade att de var släkt. Den okända kvinnan påstod att de hade samma pappa.

Christina Doctares värld höll på att rämna, i ett och samma ögonblick. Den okända halvsystern berättade för Christina Doctares att den man hon kallat för ”sin pappa” hela livet, inte var hennes far. Åtminstone inte biologiskt.

”Identiteten bara krossas, man är plötsligt ingen”

– Identiteten bara krossas, man är plötsligt ingen, säger Christina Doctare till SVT Nyheter.

”Där stod jag med den nya vetskapen, och visste ingenting. Jag hade alltså levt en lögn i 51 år. Mitt liv kraschade”, berättar Christina Doctare.

Christina Doctares fick då namn och telefonnummer till den man som skulle vara hennes biologiska pappa. Hon bestämde sig då för att konfrontera sin mamma om saken.

Annons

Christina Doctare: Man måste fråga rakt – är det han som är min far?

Christina Doctare mamma blir förvånad över frågan. Hon är nämligen helt övertygad om att hon redan berättad det för sin dotter.

– Men det har jag ju sagt? säger min mamma då. Jag svarade att hon inte alls gjort det. Man kan inte ställa en dubbelfråga, utan man måste fråga rakt. Är det han som är min pappa? berättar Christina Doctare.

Tillslut får Christina Doctare reda på att den okända kvinnan i telefonen hade haft rätt. Hennes pappa – var inte hennes biologiska far.

– Där stod jag med den nya vetskapen, och visste ingenting. Jag hade alltså levt en lögn i 51 år. Mitt liv kraschade.

Christina Doctare träffade sedan sin biologiska far. För SVT nyheter berättar hon att de var otroligt lika till utseendet.

Anledningen till att mamman hemlighöll vem fadern var, tror Christina Doctare handlar om tiden då och synen på äktenskapet. På den tiden var det oerhört skamligt att ha barn utanför äktenskapet.

Annons

Christina Doctare är född 1943, den 12 augusti. Hon är läkare, författare till flera böcker och varit en aktiv samhällsdebattör om bland annat vårfrågor. Hon har tidigare kandiderat till riksdagen och Europaparlamentet för Kristdemokraterna.

Foto: Stina Stjernkvist/TT, ANETTE NANTELL / DN / TT

Annons