carola häggkvist

Carola i blåsväder – anklagas för att vara främlingsfientlig

Carola och poliser står vid ett avspärrningsband bredvid en polisbil efter en skjutning

FOTO: TT
Carola Häggkvist har hamnat i blåsväder efter politiska uttalanden om skjutningar och svenska traditioner.
Flera har ansett att Carola är främlingsfientlig medan artisten också försvaras av flera.
Nu har artisten bett om ursäkt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Jimmie Åkesson (SD) om nolltolerans mot rasism inom partiet
0:27

Efter reklamen: Jimmie Åkesson (SD) om nolltolerans mot rasism inom partiet

(0:27)

Slå på ljud

Carola Häggkvist, 56, befinner sig nu i en stormvind i sociala medier efter uttalanden som flera uppfattar som främlingsfientliga.

I en intervju med Svenska dagbladet säger artisten att hon är ”förtvivlad över utvecklingen” i Sverige och att det är dags att ”vakna” och syftar bland annat på de skjutningar som har varit den senaste tiden.

– Jag tycker inte man kan säga ”kom och lev som ni vill i vårt land”. Det är inte fegt att värna Sveriges traditioner och sjunga Den blomstertid på skolavslutningarna. Ibland blir jag helt förtvivlad över utvecklingen. Vi ser ju resultatet, säger Carola och syftar på skjutningarna.

Carola: ”Finns en anledning till...”

SvD:s reporter påpekar att en del skulle kalla det resonemanget för främlingsfientligt men Carola slår tillbaka och menar att hon inte alls är främlingsfientlig.

– Men det finns en anledning till varför det finns nationer och landsgränser, vi har olika kulturer med olika sätt att se, säger Carola till tidningen.

Carola jämförs med Jimmie Åkesson

Uttalandena har väckt starka reaktioner på sociala medier där Carola bland annat trendar på Twitter. Alex Schulman jämför Carola med Jimmie Åkesson i en krönika i Dagens Nyheter.

”Carola har ibland varit naiv men alltid haft hjärtat på rätt ställe. Nu är hon med och normaliserar främlingsfientlighet”, skriver Schulman bland annat.

Advokaten Jimmy Schiöld håller med: Alex Schulman har en poäng. Jag tror inte heller att Carola är rasist. Men hon är naiv och bidrar till den relativt utbredda främlingsfientligheten och normalisering av denna. Rasism och främlingsfientlighet är inte nödvändigtvis alltid samma sak”, skriver han på Twitter.

Stöttas och hyllas

Men vissa tar också Carolas parti. Bland annat L-riksdagsledamoten Robert Hannah som skriver följande på Twitter.

”Det här att vänstern ska gå på personangrepp så fort en känd person eller politiker uttrycker något vettigt inom integrations- och migrationspolitik kommer inte tysta debatten längre. Kan tänka mig gå på en konsert med Carola bara för att stötta det fria ordet!” skriver Hannah.

Även feministiska opinionsbildaren Faw Azzat hyllar Carolas uttalanden.

”Carola är klarsynt och modig! Hoppas fler kändisar vågar ta bladet från munnen”, skriver hon på Twitter.

Hänt Nyheter har sökt Carola Häggkvist.

Carola Häggkvist ber om ursäkt

UPPDATERING TISDAG 11.14

Artisten har via Instagram skickat en offentlig ursäkt.

Jag är uppriktigt ledsen över att en del av mina ord i artikeln på något sätt sårat människor. Jag beklagar det verkligen. Det verkar som att vi människor har svårt att se nyanserna i de olika frågor som vi tror att vi har svaren på. Inklusive mig själv. Här behövs mycket kommunikation och kunskap, på djupet. Så att vi kan nå varann i samhället, på riktigt. Nu var intervjun med SvD tänkt att handla om något helt annat än vad utfallet blev. Högst olyckligt! Och jag var helt OFÖRBEREDD på alla dessa frågor”, skriver hon och fortsätter:

Jag har bävat inför att artikeln skulle komma ut med en känsla av att vara helt utelämnad. Fick den på mail samma dag vi åkte på påsklov, till andra sidan jordklotet! Jag kraschade. Kände mig chanslös. Samtidigt vill jag beklaga att jag sårat flertalet människor & grupper som tagit mina ord till sig på ett sätt som skapat avstånd istället för förståelse. För det är jag djupt ledsen. Det var aldrig min mening. Ni som känner mig vet”.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN