Äntligen kan fembarnsmamman Susan, 52, krama om sina barn

15 sep, 2021 
https://image.hant.se/142389052_org.jpeg.jpg?imageId=7520869&x=0&y=0&cropw=100&croph=66.666666666667&width=1318&height=1318Karin Selåker Hangasmaa
Susan Neill berättar att hon gillar att hennes nya arm ser ”robotaktig” ut men allra bäst är att hon kan krama om sina barn igen.
Maken hittade hustrun Susan alldeles blå i soffan. Hon kunde knappt andas.
På sjukhuset insåg läkarna att det enda som kunde hejda den kraftiga blodförgiftningen var att amputera Susans ben och armar.
Fem år senare kan fembarnsmamman äntligen krama om sina barn och barnbarn.
Annons
Blodförgiftningen förändrade Susans liv – Se klippet här
Blodförgiftningen förändrade Susans liv – Se klippet här

En till synes liten infektion i munnen höll på att kosta Susan Neill livet. 2017 fick fembarnsmamman en så kallad tandböld i tandköttet, en ömmande liten knöl hade svullnat upp på grund av bakterier som samlats.

En tandböld behöver ses över av en tandläkare och kan behandlas med antibiotika, men så långt hann inte Susan Neill.

På bara några dagar utvecklades tandbölden till en kraftig infektion och plötsligt var hela Susans ansikte uppsvullet.

Susan Neill och dottern Chloe sommaren 2015. Två år senare blev mamma Susan svårt sjuk i sepsis.
Susan Neill och dottern Chloe sommaren 2015. Två år senare blev mamma Susan svårt sjuk i sepsis.

Maken trodde att hon var död

När maken Dean, 54, hittade sin fru i soffan var Susan alldeles blå i ansiktet och Dean trodde att det redan var försent.

Men Susan fördes i ilfart till sjukhus och där förstod läkarna att hon drabbats av sepsis, blodförgiftning. Det är ett tillstånd där kroppens immunförsvar löper amok efter en svår infektion.

Annons

Sepsis är livsfarligt, 20 procent av de som drabbas dör, i värsta fall inom bara några timmar.

Läkarna såg ingen annan utväg än att amputera.

Amputerade armar, ben och tunga

De tvingades amputera Susan Neills ben, armar, näsa, tunga och läppar, skriver Daily Mail.

När Susan Neill vaknade väntade en tuff rehabilitering.

I dag är Susan Neill 52 år. Hon bor med maken Dean och deras son Connor, 25, och dottern Kaylee, 9, i det lilla samhället West Wittering i England. De har också utflugna döttrarna Staice, 32, och Chole, 22, samt sonen Chris, 35. Dessutom har paret flera barnbarn.

När Susan vaknade upp väntade en tuff rehab. Hon kunde inte prata och på ett år vägrade hon se sig själv i spegeln. Hon ville inte acceptera hur hon såg ut efter amputationerna.
När Susan vaknade upp väntade en tuff rehab. Hon kunde inte prata och på ett år vägrade hon se sig själv i spegeln. Hon kunde inte acceptera hur hon såg ut efter amputationerna.

Susan Neill har i dag lärt sig att leva med sin funktionsnedsättning, men det var ingen enkel resa.

– Till en början kunde jag inte tala och på ett helt år kunde jag inte med att se mig själv i spegeln. Jag hatar ordet stumpar. Det här är mina armar och ben. Jag kanske inte har så mycket kvar av dem, men jag är lycklig över att vara vid liv och jag är fortfarande mig själv.

I en intervju med Youtubern Tilly Lockey berättar Susan om sitt liv.
I en intervju med Youtubern Tilly Lockey berättar Susan om sitt liv.

Fick pengar av kusinen

Proteserna som Susan fick från sjukhuset var hon inte alls nöjd med. Hon kände att det var klumpiga och hon drömde om att kunna krama om sina barn igen.

Annons

Hon visst att det fanns ett företag som utvecklade proteser med sensorer som reagerar på muskelrörelser, men de är mycket dyra och ingår inte i den nationella sjukvårdsförsäkringen.

Staice Neill har nu hjälpt sin mamma att samla in pengar för att hon ska få tillgång till de avancerade armproteserna.

Tack vare Gofundme-kampanjen och ett riktigt generöst bidrag från Susans kusin Carmen Lewis, 56, och hennes man Gary blev drömmen sann.

”Fantastiskt att få krama barnen igen”

Här provar Susan Neill ut sina proteser.
Insamlingen som dottern startat lyckades – i april 2021 provade Susan Neill ut sin nya protes.

I april i år fick Susan äntligen testa ut sina nya arm. Till en början fick hon bara använda protesen tio minuter per dag men nu har hon byggt upp tillräcklig muskelstyrka för att kunna ha den på i två timmar per dag.

Susan säger att hon brinner för sin familj och älskar att hon nu kan hålla om sina barn och barnbarn igen.

Annons

– Att få gosa och kramas med barnen igen var fantastiskt. Jag har en massa bilder tagna när de sitter i mitt knä och vi kramas. Mina små barnbarn älskar min arm och säger fortfarande att den är ”så cool”.

När Susan vant kroppen vid sin protes är det dags för arm nummer två, något hon ser framemot mycket.

I måndags inföll den internationella världsdagen för sepsis och nu väljer Susan att berätta hur sjukdomen drabbade henne och vikten av rätt proteser.

Susan Neil säger att hon gillar att armen inte försöker efterlikna en mänsklig arm utan har en robot-känsla över sig och sticker ut.
Susan Neil säger att hon gillar att armen inte försöker efterlikna en mänsklig arm utan har en robot-känsla över sig och sticker ut. I veckan ska hon ge sig in till byn och handla och hoppa att många berömmer hennes arm.

– Ingen av oss ber om att förlora sina ben och armar. Det sker genom sjukdomar, olyckor och vissa föds olyckligtvis utan dem. Staten måste göra en översyn av sjukförsäkringen. Det handlar om att ge sina medborgare det bästa de kan få när något fruktansvärt drabbar dem.

FOTO: PRIVAT, Tilly Lockey / Youtube

Annons