Anja Pärsons sorg efter otäcka bilderna – beslutet med frun: ”Ont”

Anja Pärson och Filippa Rådvin

Anja Pärsons klimatoro ökar efter bilder på barskrapade skidbackar.
Nu undrar hon hur den alpina sporten ska överleva.
– Glaciären bara försvann, säger hon till Expressen.
0:22

Efter reklamen: Rullskidor fungerar INTE på grus

(0:22)

Delar av det snöfyllda vinterlandskapet i OS i Kina kom från konstgjord snö. Och landet är långt ifrån ensam om att behöva ta till konstgjorda snöåtgärder för att täcka backarna med åkbart vitt.

Den före detta skidstjärnan Anja Pärson, 40, är orolig för klimatets påverkan och befarar att vi går mot en tid då backarna blir alltmer barskrapade, något hon även reflekterade över under sin stjärnfyllda karriär.

– Det blir så otroligt tydligt. Sölden var extremt tydligt, glaciären bara försvann. Och där de åker nu är det bara sprutsnö, förr var det glaciärer och nu är det inte det. Det ser man och det gör ju ont att se det. Men man är bakbunden och gör den skidåkningen man har, säger Anja Pärson till Expressen.

Skidbacke under OS i Kina

Skidbackarna under OS i Kina var snötäckta – men området runt omkring vittnade om ett annat klimat.

Jae C. Hong

Sätter tryck på ordföranden: ”Onödigt mycket”

Glaciärer som den forna skidstjärnan världsvant åkt nedför, går i dag inte att åka i. Medan man försöker ersätta bristen av riktig snö med konstgjord, har problemen blivit allt värre och Anja Pärson hoppas nu att Johan Eliasch, ordförande för Internationella skidförbundet, gör verklighet av sina klimatmål.

– De (alpina åkarna) far ju runt onödigt mycket och åt onödigt många olika håll. Och precis som han säger skulle man vilja se att touren stannar längre på samma ställe.

Anja Pärson

Anja Pärson, 40, är orolig för klimatets påverkan på världens skidbackar.

Pontus Lundahl/TT
Sara Hector tar OS-guld – efter superdrama: ”Känns helt overkligt”

Nya flyttbeskedet med Filippa Rådin

Anja Pärssons vurmande för klimatet har också tagit sig uttryck i den egna vardagen. Hon och hustrun Filippa Rådin, 49, har äntligen blivit klara med bygget av det klimatsmarta drömhuset i Umeå.

Husbygget har tidigare dokumenterats i youtubeserien ”Anja och Filippas hållbara drömhus”, där paret tagit del av diverse kändisars och lokala hantverkares hållbara idéer.

– Om vi känner, om kanske femtio år, att vi vill flytta därifrån, då kan vi ta med oss hela huset. De material som vi har valt är till nittionio procent återvunna grejer, som också är byggda på det sättet så att man ska kunna ta med sig det, har Anja Pärson tidigare sagt till Femina.

”Som en julafton när vi kommer hem”

Nu är Anja Pärson och Filippa Rådin, som varit på sportlovsvecka i Åre, är nu äntligen redo att flytta in i det klimatsmarta huset med sina två barn.

– Den här veckan när vi har varit borta har allt platsbyggt gjorts klart och vi har inte varit där så det blir som en julafton när vi kommer hem, säger hon till Expressen.

Anja Pärson och Filippa Rådin

Anja Pärson och Filippa Rådin har byggt sitt klimatsmarta drömhus och får nu äntligen flytta in.

Karin Törnblom/TT

LÄS OCKSÅ: Mammans oväntade besked om Frida Karlssons framtid

LÄS OCKSÅ: Så träffades Frida Karlsson och William Poromaa

Foto: Jae C. Hong, Pontus Lundahl/TT, Karin Törnblom/TT

SENASTE NYTT!