Anja Pärsons sorg efter otäcka bilderna – beslutet med frun: ”Ont”

19 mar, 2022 
https://image.hant.se/alexprofilbild.jpeg.jpg?imageId=7524194&x=0&y=19.277108433735&cropw=100&croph=56.224899598394&width=1318&height=1318Alex Hartelius
Anja Pärson och Filippa Rådvin
Anja Pärsons klimatoro ökar efter bilder på barskrapade skidbackar.
Nu undrar hon hur den alpina sporten ska överleva.
– Glaciären bara försvann, säger hon till Expressen.
Annons
Rullskidor fungerar INTE på grus
Rullskidor fungerar INTE på grus

Delar av det snöfyllda vinterlandskapet i OS i Kina kom från konstgjord snö. Och landet är långt ifrån ensam om att behöva ta till konstgjorda snöåtgärder för att täcka backarna med åkbart vitt.

Den före detta skidstjärnan Anja Pärson, 40, är orolig för klimatets påverkan och befarar att vi går mot en tid då backarna blir alltmer barskrapade, något hon även reflekterade över under sin stjärnfyllda karriär.

– Det blir så otroligt tydligt. Sölden var extremt tydligt, glaciären bara försvann. Och där de åker nu är det bara sprutsnö, förr var det glaciärer och nu är det inte det. Det ser man och det gör ju ont att se det. Men man är bakbunden och gör den skidåkningen man har, säger Anja Pärson till Expressen.

Skidbacke under OS i Kina
Skidbackarna under OS i Kina var snötäckta – men området runt omkring vittnade om ett annat klimat.

Sätter tryck på ordföranden: ”Onödigt mycket”

Glaciärer som den forna skidstjärnan världsvant åkt nedför, går i dag inte att åka i. Medan man försöker ersätta bristen av riktig snö med konstgjord, har problemen blivit allt värre och Anja Pärson hoppas nu att Johan Eliasch, ordförande för Internationella skidförbundet, gör verklighet av sina klimatmål.

Annons

– De (alpina åkarna) far ju runt onödigt mycket och åt onödigt många olika håll. Och precis som han säger skulle man vilja se att touren stannar längre på samma ställe.

Anja Pärson
Anja Pärson, 40, är orolig för klimatets påverkan på världens skidbackar.

Nya flyttbeskedet med Filippa Rådin

Anja Pärssons vurmande för klimatet har också tagit sig uttryck i den egna vardagen. Hon och hustrun Filippa Rådin, 49, har äntligen blivit klara med bygget av det klimatsmarta drömhuset i Umeå.

Husbygget har tidigare dokumenterats i youtubeserien ”Anja och Filippas hållbara drömhus”, där paret tagit del av diverse kändisars och lokala hantverkares hållbara idéer.

– Om vi känner, om kanske femtio år, att vi vill flytta därifrån, då kan vi ta med oss hela huset. De material som vi har valt är till nittionio procent återvunna grejer, som också är byggda på det sättet så att man ska kunna ta med sig det, har Anja Pärson tidigare sagt till Femina.

Annons

”Som en julafton när vi kommer hem”

Nu är Anja Pärson och Filippa Rådin, som varit på sportlovsvecka i Åre, är nu äntligen redo att flytta in i det klimatsmarta huset med sina två barn.

– Den här veckan när vi har varit borta har allt platsbyggt gjorts klart och vi har inte varit där så det blir som en julafton när vi kommer hem, säger hon till Expressen.

Anja Pärson och Filippa Rådin
Anja Pärson och Filippa Rådin har byggt sitt klimatsmarta drömhus och får nu äntligen flytta in.

Foto: Jae C. Hong, Pontus Lundahl/TT, Karin Törnblom/TT

Annons