51-åringen spås ta över efter Jimmie Åkesson: ”Fantastiskt”

51-åringen spås ta över efter Jimmie Åkesson: ”Fantastiskt”

TT
Hon sägs vara den som kommer efterträda Jimmie Åkesson.
– Ibland får jag höra, ”åh du pratar med oss, folket”, säger Jessica Stegrud till Aftonbladet.

Jimmie Åkesson, 43, har suttit rekordlänge på stolen som Sverigedemokraternas partiledare. Redan 2005 tog han över rollen som partiledare. Många andra partiledare i andra riksdagspartier har kommit och gått men Åkesson har bestått.

I 17 år har Jimmie Åkesson varit partiledare. Han suttit länge och hunnit med mycket. Han har sjukskrivit sig, varit med om en skilsmässa – och nyligen hittat kärleken igen i 27-åriga Matilda Kärnerup, något som Hänt har rapporterat om tidigare.

Men hur länge kan man vara partiledare egentligen? Frågar du den kristdemokratiska partiledaren Alf Svensson så kan man göra det länge. Hela 31 år satt Svensson vid posten som partiledare. Men alla är kanske inte lika uthålliga.

Suttit 17 år som partiledare – vem kan ta över?

Men varje saga, hur lyckliga de än må vara, måste ha ett slut. Så vem tar över Sverigedemokraterna efter Jimmie Åkesson? Det tisslar och tasslar många om.

Vem är egentligen kronprins, eller kronprinsessa i Sverigedemokraterna?

Ett namn som nyligen lyfts är Jessica Stegrud.

Hon är ledamot i Europaparlamentet för Sverigedemokraterna – och är omåttligt populär. Enligt Aftonbladet hyllas Jessica Stegrud för att hon breddar bilden av SD.

– Jag tror att jag kanske har öppnat lite nya dörrar för människor som kan se Sverigedemokraterna för något annat än nidbilden, att det är mycket rasism. Men halva min släkt är invandrare från Balkan, så det faller på sin egen orimlighet, säger Jessica Stegrud till Aftonbladet.

Jessica Stegrud, 51.

Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

”Vi har ju ganska hårda frågor”

Att bredda bilden av SD är något partiet har arbetat med länge. Särkilt svårt har partiet har haft svårt att locka kvinnor. Något Jessica Stegrud tros kunna göra.

– Jag tror det har med manligt och kvinnligt att göra, vilka intressen man har. Det finns en väldig överrepresentation i Miljöpartiet när det gäller kvinnor, kvinnor intresserar sig kanske mer för det man uppfattar som miljöfrågor. Vi har ju ganska hårda frågor, säger Jessica Stegrud.

– Kan jag bidra till att kvinnor tänker, vänta nu, man kan rösta på Sverigedemokraterna, så är det ju fantastiskt! fortsätter hon.

Jessica Stegrud är 51 år gammal och bor Höllviken, som ligger i Vellinge. Hemma i Höllviken har hon en sambo och två tonårssöner. För tillfället kandiderar hon till riksdagen i Stockholm för SD.

Allt verkar bra för Stegrud – så vi får se om hon kan lägga till titeln på partiledare.

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN