ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt

33-årige Jimmy Sjöberg stukade fingret – dödförklarades av läkare

07 maj, 2021 
https://image.hant.se/alexprofilbild.jpeg.jpg?imageId=7524194&x=0&y=19.277108433735&cropw=100&croph=56.224899598394&width=1318&height=1318Alex Hartelius
33-årige Jimmy Sjöberg stukade fingret – dödförklarades av läkare

Jimmy Sjöberg, 33, från Göteborg stukade fingret och uppsökte akuten för att få vård.
Efter läkarbehandlingen dödförklarades han av misstag och blev av med sina id-handlingar.
– Jag blev chockad och trodde det var ett skämt först, säger Jimmy Sjöberg till Hänt.

Annons
Här räddas pojken sekunden innan tåget kommer i hög hastighet
Här räddas pojken sekunden innan tåget kommer i hög hastighet

Ett stukat finger kan verka ganska harmlöst, men när 33-årige Jimmy Sjöberg från Göteborg sökte akutvård efter att ha klämt sitt finger slutade det med att han dödförklarades, något som Göteborgs-Posten tidigare rapporterat om.

Några veckor efter sjukhusbesöket damp det ner ett brev från Skatteverket, adresserat till "dödsboet".

– Jag blev chockad och trodde det var ett skämt först. Samtidigt spärrades mitt bank-id och bankdosan. Det gick bara utför efter det, säger Jimmy Sjöberg till Hänt.

Alla handlingar ogiltiga

Som om döden inte vore jobbig nog hade hans id-handlingar blivit ogiltiga. Jimmy Sjöberg har själv fått kämpa med att bevisa för myndigheter att han faktiskt är vid liv.

– Det första jag gjorde var att ringa Skatteverket. De blev ju lite chockade också, det är inte så ofta folk ringer och säger att de inte är avlidna. Jag fick boka en tid på Skatteverket i Göteborg så jag kunde komma in med legitimation och brevet till dödsboet och visa att det blivit fel. De kunde annullera det.

Annons

Själva annulleringen gick rätt snabbt. Däremot pågår en långsam och plågsam process att få tillbaka alla sina handlingar.

– Det är jag som måste ta tag i det och ringa alla myndigheter: fixa nytt pass, nytt körkort, försäkringar och såna här grejer.

Vad har du kvar att göra?

– Allt! Jag kommer inte åt mitt bank-id så jag kan inte identifiera mig nånstans.

33-årige Jimmy Sjöberg från Göteborg dödförklarades av misstag.
Jimmy Sjöberg sökte vård för stukat finger och dödförklarades av misstag.

23 felaktiga dödsfall förra året

Förra året dödförklarades 23 personer felaktigt i Sverige. I de flesta fall handlar det om ett misstag eller bedrägeriförsök.

– Det brukar upptäckas ganska omgående. Att sedan annullera det kan göras samma dag som vården bekräftar att det blivit fel. Så fort dödsbudet annullerats så går en avi ut i samhället. Så egentligen går det att rätta till det lika fort som det går att begå fel, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverkets folkbokföringsavdelning, till Göteborgs-Posten.

Annons

En polisanmälan om identitetskapning mot läkaren som dödförklarade Jimmy Sjöberg har lämnats in.

FOTO: Privat/Patrik C Österberg/TT

Annons