brott

10-årig flicka knivhöggs – gärningsmannen dömd flera gånger tidigare

Brottsplatsen avspärrad och polis undersöker.

FOTO: Björn Larsson Rosvall/TT
Den 36-åriga man som knivhögg en flicka i centrala Göteborg under torsdagen har dömts för flera brott tidigare.
Mannen förekommer med 25 avsnitt i belastningsregistret.
I personutredningar framgår att ”han har svårigheter med att kontrollera våldsamt beteende”

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson: ”Ett steg mot Lex Luna”
0:38

Efter reklamen: Ulf Kristersson: ”Ett steg mot Lex Luna”

(0:38)

Slå på ljud

Den man som sitter anhållen misstänkt för mordförsök i två fall har begått brott sedan början på 2000-talet och har avtjänat flera fängelsestraff, enligt uppgifter till TV4.

På torsdagen kunde han snabbt gripas efter knivattacken mot en 10-årig flicka från Nederländerna. Polisen har inte kunnat identifiera någon koppling mellan den 36-åriga gärningsmannen och flickan. Brottet, som begicks i Brunnsparken i centrala Göteborg, beskrivs som ett vansinnesdåd.

TV4 Nyheter har tagit del av uppgifter som tyder på att mannen är en serieförbrytare med en rad brott i bagaget. Av Kriminalvården har han beskrivits som en brottsling med hög risk för återfall.

Attackerade 10-årig flicka från Nederländerna

Det var runt lunchtid på torsdagen som polisen larmades till Brunnsparken där en flicka i 10-årsåldern blivit knivhuggen i magen och halsen. Flickan befann sig på platsen med sina morföräldrar och även hennes mormor ådrog sig skador efter att ha försökt skydda flickan.

Flera ungdomar som bevittnade händelsen kunde ingripa och brotta ner gärningsmannen på marken. Sedan kunde en polis snabbt gripa mannen misstänkt för mordförsök.

Polisen pratar med vittnen.

Polisen kunde gripa en 36-årig man misstänkt för brottet. Han sitter nu anhållen misstänkt för mordförsök i två fall.

FOTO: Björn Larsson Rosvall/TT

Flickan och hennes mormor fördes akut till sjukhus. Flickan var i ett kritiskt tillstånd, medan hennes mormor fick stickskador på ena armen. Under torsdagseftermiddagen kom besked att flickans tillstånd stabiliserats.

36-åringen är dömd för flera brott

Det är inte första gången mannen begår brott. Enligt TV4:s uppgifter förekommer mannen i belastningsregistret hela 25 gånger. Han uppges ha begått brott sedan början av 2000-talet och har suttit i fängelse flera gånger.

36-åringen är dömd för bland annat stöld, narkotikabrott och rån. Han har även dömts för brott i Danmark.

Polis på brottsplatsen.

Mannen har dömts för flera brott tidigare. Det senaste i januari i år när han stal från Elgiganten.

FOTO: Björn Larsson Rosvall/TT

Så sent som i januari dömdes mannen för en ny stöld. Den ska ha inträffat på Elgiganten och mannen fick skyddstillsyn istället för fängelse.

”Svårigheter att kontrollera våldsamt beteende”

I gärningsmannens personutredningar fastställs att han ”har en psykisk problematik” och att hans kriminalitet till största del är kopplad till droger eller psykisk ohälsa.

Polis på brottsplatsen.

Mannen ska även ha dömts för att ha misshandlat en fängelsevakt 2017.

FOTO: Björn Larsson Rosvall/TT

Det framgår även att ”han har svårigheter med att kontrollera våldsamt beteende”. Han han själv förklarat att hans beteende upplevs som psykoser triggade av drogerna.

Enligt Kriminalvårdens bedömning har mannen en hög risk för återfall. Hans vistelser i fängelse har heller inte varit fläckfri. Flera gånger har mannen uppträtt oacceptabelt. Han har bland annat dömts för att ha misshandlat en av Kriminalvårdens vakter 2017.

FOTO: Björn Larsson Rosvall/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN