LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Zlatan-statyn repareras och ställs ut igen – skyddas med nytt larm

14 okt, 2022 
Daniel Sörensen
Helena Seger och Zlatan Ibrahimovic på modegala i Paris.
Den har legat gömd i ett hemligt förråd i över två och ett halvt år.
Nu ska Zlatan-statyn åter få se dagens ljus – samtidigt installeras ett larm för att motverka vandalism.
– Jag tror att vi ska vara klara med renoveringen före årsskiftet, säger Micael Nord, Malmö stads näringslivsdirektör till Sydsvenskan.
Annons
Zlatans omtalade video med Silvio BerlusconiBrand logo
Zlatans omtalade video med Silvio Berlusconi

Den 8 oktober 2019 invigdes Zlatan-statyn utanför Stadion i Malmö. Huvudpersonen själv var på plats tillsammans med skulptören Peter Linde.

– Statyn är en symbol för de som inte känner sig välkomna, inte passar in eller känner att de inte ser ut som alla andra. Om jag kan, så kan de. Jag är inte speciell på något sätt. Även om jag är bäst på det jag gör, sa Zlatan Ibrahimovic, 41, när statyn invigdes.

Bara 107 dagar senare fick statyn fraktas bort från platsen, den hade då vandaliserats, klottrats på och sågats i. Anledningen var att Malmö FF-ikonen Zlatan hade gått in som delägare i rivalklubben Hammarby IF. Sedan dess har statyn förvarats på en hemlig plats.

Zlatan framför statyn under invigningen.
Zlatan framför sin tremeterskopia. Invigningen i oktober 2019.

Nu har åren gått och äntligen har Malmö stad kommit med ett nytt besked. Statyn ska fram igen – först måste den repareras.

Annons

Ska hitta en ny placering

Sydsvenskan skriver att 350 000 kronor har avsatts för att skulptören Peter Linde ska kunna resa till Malmö från Stockholm, för renoveringsarbetet och för att besluta om var statyn ska placeras. Det verkar inte vara aktuellt att ha den stående utanför Stadion som förut.

– Jag tror att vi ska vara klara med renoveringen före årsskiftet. Vi kommer också att förbereda statyn för en larminstallation. Jag vet inte detaljer (hur larmet kommer fungera), men det kommer att larma vid åverkan. Om det också ska vara kameraövervakning beror helt på placering, säger Micael Nord, Malmö stads näringslivsdirektör.

Statyn vandaliserades efter beskedet att Zlatan gått in och köpt en del av Hammarby.
En toalettsits runt armen och en plastpåse på huvudet. Statyn vandaliserades efter beskedet att Zlatan köpt en del av Hammarby. Senare sågades statyns näsa av.

Vill skicka den till Milano

Zlatan Ibrahimovic själv har inte mycket att säga till om i frågan. Förutom att han stod modell framför Peter Linde när statyn skapades har han inte mandat att besluta vad som ska hända med den, eller var den ska stå.

Peter Linde har däremot en idé.

– Jag tycker att den borde skickas till Milano, men det tycker tydligen inte Malmö stad. Jag har förstått att de inte ens vill att statyn ska skickas till Stockholm för reparation, eftersom de är rädda för att den ska bli kvar i Stockholm då, säger han till Sydsvenskan.

Zlatan Ibrahimovic spelade i Milano-klubben Inter mellan 2006 och 2009. Dessutom har han gjort två sejourer för den andra klubben i staden, AC Milan. Först 2010-2012 och sedan från 2020. Han tillhör fortfarande klubben, men har inte spelat denna säsong på grund av skada. Förra säsongen tog AC Milan ligaguld i italienska Serie A.

FOTO: Pontus Lundahl/TT, Johan Nilsson/TT, Andreas Hillergren/TT

Annons