Zara Larsson: "Jag hatar inte män – jag hatar machokulturen"

Zara Larsson berättar i sitt "Sommar i P1" om att få hjärtat krossat, om feminismen – och om männen som hatar henne på internet: "Jag vill att du som lyssnar ska förstå att manshatet är riktat mot patriarkatet och machokulturen."

Sedan Zara Larsson, 17, var liten har siktet varit inställt på att bli artist och världskändis. Nu gör hon succé som den yngsta sommarprataren i P1 någonsin. I programmet, som sändes nu under lördagseftermiddagen, berättar hon om drömmen om att sälja 40 miljoner album, ha ett eget skivbolag, bli multimiljardär –och sist men inte minst rädda världen.

– Jag tänker bli odödlig. På riktigt, alltså! Jag vill bli en legend – som Elvis Presley, inleder Zara Larsson sitt sommarprat.

I “Sommar i P1” slår hon ett slag för feminismen som verktyg mot en jämlikare värld. Det är många vuxna män som hotar sångerskan på internet – och det måste få ett slut.

– Jag hatar machokulturen, för det är ett skevt ideal som killar känner sig tvungna att leva upp till. Jag hatar machokulturen för att den uppmuntrar till våld. Jag vill att du som lyssnar ska förstå att jag inte hatar män eller killar som individer … Jag vill att du som lyssnar ska förstå att manshatet är riktat mot patriarkatet och machokulturen. Om du har förstått detta – vill du fortfarande våldta mig? Vill du fortfarande slå ihjäl mig? Vill du fortfarande se mitt lik?, säger Zara Larsson i “Sommar i P1.

4.04890674

Zara Larsson är den yngsta någonsin som deltagit i “Sommar i P1”. Foto: Eero Hannukainen

Zara Larsson är sedan flera år tillsammans med Ludwig. När hon var i USA och jobbade så tog dock hon och pojkvännen en paus – men saknaden blev för stor och det unga paret blev ihop igen.

– Det har varit lite fram och tillbaka i tre och ett halvt år, men Ludwig är min bästa vän, sa hon till Hänt Extra i juni.

Den 17-åriga sångerskan känner sig fångad mellan barndomen och vuxenlivet. Men åsikterna och känslorna, de är lika starka och levande oavsett hur gammal eller ung en är. Redan har Zara Larssons unga hjärta krossats.

– Den besvikelsen och hatet man känner efter en otrohet eller uppbrott är lika stark som för någon äldre. Det finns få saker som gör så ont som att inte kunna vara med den man älskar, oavsett ålder. Det finns få saker som är så starkt som känslorna till sin första riktiga kärlek. När det inte går som man velat, och man ligger i sängen och tårarna rinner ner till öronen så känner man sig ensammast i världen, säger Zara Larsson i programmet.

Andra läser också:

Molly Sandén flydde från sjukhuset: ”Det kostade typ 10.000 euro om dagen”

Amy Diamond har haft ångest sen tonåren: ”Jag gråter jättemycket”

Kim Kardashian är helt osminkad i nya Vogue – och hon är hur fin som helst

SENASTE NYTT!