TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Vad betyder Partisan? Här är hela förklaringen på succéseriens namn

07 maj, 2021 
Serien Partisan hade premiär på Viaplay hösten 2020 och blev direkt succé.
En fråga kvarstår dock: Vad betyder ordet partisan?
Här är hela förklaringen på seriens namn!
Annons
7 svenska kändisar som lyckats i HollywoodBrand logo
7 svenska kändisar som lyckats i Hollywood

Den svenska kriminaldrama-serien Partisan hade premiär på Viaplay hösten 2020. Succén var ett faktum redan första dygnet. Nämligen var det som så att redan under sitt premiärdygn var serien den mest sedda originalserien på Viaplay.

Serien är regisserad av Amir Chamdin och skapad tillsammans med skådespelaren Fares Fares. Den första säsongen består av fem avsnitt totalt och är en nagelbitare från början till slut!

En scen ur serien Partisan
Partisan.

De två huvudrollerna i serien spelas av Fares Fares och Johan Rheborg. Fares spelar rollen som Johnny, som har fått ett nytt jobb i en idyllisk omgivning kallad Jordnära. Det är ett inhägnat samhälle som bland annat driver en framgångsrik ekologisk gård. Men Johnny inser ganska snabbt att allt inte verkar stå rätt till i det lilla samhället.

Annons

Fler skådespelare i serien:

  • Anna Björk
  • Sofia Karemyr
  • Ylvali Rurling
  • Emelie Garbers
  • Linus Wahlgren
  • Rafael Pettersson
  • Kola Krauze
  • Pelle Holmström

Samma höst som serien haft premiär vann den priset för Bästa serie i Cannes International Series Festival, som är en internationell festival för tv-serier.

Fares Fares och JOhan Rheborg
Fares och Johan.

Vad betyder partisan?

En fråga som kvarstod efter första säsongens slut var ju betydelsen av ordet partisan.

Enligt Svenska Akademins ordbok betyder partisan ”anhängare av ett parti”, ”en meningsriktning”. Man kan alltså säga ”någons partisan”.

Det är helt enkelt om någon tar parti för någon eller är någons anhängare, meningsfrände, handgångne man eller förespråkare för något.

En annan betydelse är också en person som ”tillhör ett irreguljärt truppförband, en frikår som med olika medel bekämpar en fiende”.

FOTO: Viaplay

Annons