ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Unga föräldrar-Siri Adawi fick barn som 16-åring – var nära att dö

25 feb, 2022 
AvOla Lagerström
Siri Adawi med sambon Adam Engen och dottern Bella.
Siri Adawi var bara 16 år när hon fick barn.
Nu talar hon ut om mardrömmen som inträffade efter förlossningen.
– Läkarna trodde att jag skulle stryka med, säger hon till Hänt.
Annons
Svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrarBrand logo
Svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrar

Siri Adawi, 19, är tillsammans med sambon Adam Engen, 21, med i TV4:s nya säsong av Unga föräldrar.

Berätta lite om dig själv, Siri!

– Jag är rätt sprallig, glad och positiv. Gillar att göra mycket. Jag sitter aldrig hemma en hel kväll. Jag tror att många tycker att jag är påhittig!

Hur gammal var du när du fick veta att du skulle bli förälder?

– 16.

✔︎ Det här är Siri Adawi

Ålder: 19.
Stjärntecken: Skorpion.
Bor: Borås.
Jobbar som: Officekoordinator.
Familj: Sambon Adam, 21, dottern Bella, 2 år, hunden Koko, 3.
God egenskap: Alltid glad.
Dålig egenskap: Stressig.
Framtidsplaner: Gud, jag vet inte, men jag hoppas att allt flyter på!

Hur reagerade du när du förstod att du var gravid?

– Jag blev väldigt chockad och fick smälta det under en ganska lång period. Och Adam tror jag inte riktigt förstod, det tog ett tag för honom att finna sig i situationen.

Hur reagerade folk i din omgivning på gravidbeskedet?

Annons

– Under omständigheterna reagerade alla väldigt bra. Det var en stor chock för oss alla.

Gick förlossningen bra?

– Ja, och det gick jättefort. Fyra timmar. Efteråt däremot blev både Bella och jag sjuka. Det var mindre roligt. Hon fick väldigt mycket gulsot och blev inlagd på intensiven. Vi blev uppkallade dit när hon var tolv timmar. Först sa de att hon skulle sola med ett så kallat solningstäcke, men så insåg läkarna fort att hon var väldigt sjuk. Hon lades i kuvös, fick sond och mediciner och trippelsola. Det är så mycket man kan, typ. Teamet hade allt under kontroll. Det gällde bara att få igång så att hon började äta. Andas ordentligt gjorde hon redan.

Siri drabbades av allvarlig blodförgiftning

Och du, då?

– Jag fick väldigt allvarlig blodförgiftning. Det finns något som heter barnsängsfeber. Kvinnor dog i barnsäng förut, det var jättevanligt. Bella föddes tisdag kväll och jag blev sjuk natten till söndag samma vecka, jag blev extremt sjuk! Blodförgiftningen, som först satt i livmodern, spred sig till hela kroppen. Jag hade över 42 graders feber och 190 i vilopuls när jag sov. I det läget blev jag nersövd på intensiven. Läkarna trodde till och med att jag skulle stryka med! Det som räddade mig var att jag var så pass ung. Efter ett och ett halvt dygn var jag på benen igen.

Siri leker med i Bella i hemmet.

Hur gick det till när du och Adam möttes?

– Han är gammal hockeyspelare och jag är gammal konståkerska, så vi möttes genom idrotten. Han jagade mig ett tag på snapchat och försökte få kontakt där. Efter typ ett halvår svarade jag ”hej”, typ. Sedan bjöd han mig på dejt – och då blev jag kär!

Annons

Vad har varit störst utmaning med att bli förälder?

– Det är nog att ha det stora ansvaret på sig, att veta att det man gör kommer påverka hur den här lilla människan kommer bli för resten av sitt liv.

Vad får du för reaktioner på att du är en ung förälder?

– Jag har fått ganska mycket reaktioner, framför allt skrivet om mig på nätet. Jag har hamnat i några tidningsartiklar, och under artiklarna har framför allt äldre läsare kommenterat. Någon skrev att ”hon kan inte försörja sitt barn”. Någon annan skrev att ”hon lever på bidrag”. En tredje skrev att ”det är sådana här människor vi lägger skattpengar på”. Alltsammans har varit tomma ord, det vet alla som känner mig. Jag har knappt tagit ut en endaste föräldradag!

När i livet har du mått som bäst?

– Jag mår väldigt bra just nu. Adam och jag har skaffat bra ekonomi och köpt bostad. Jag känner mig trygg och nöjd med livet!

Vilken är den största motgången som drabbat dig?

Annons

– Jag vet inte, men det absolut svåraste jag gjort är nog gymnasiet. När jag började i tvåan blev jag sjukskriven. Det var under graviditeten. Det gjorde att jag missade hela första terminen av tvåan. Sedan föddes Bella i slutet av den terminen. I mars kom coronan, så jag valde att hoppa av gymnasiet igen och under ganska precis ett år läste jag klart hela tvåan och trean själv – med eget upplägg. Jag läste dessutom extrem mycket poäng. Det var tufft, men jag är väldigt glad över att jag gjort det – för nu har jag en bra gymnasiemerit.

Deltagarna i Unga föräldrar.

Vad kan du sakna från tiden då du inte hade barn?

– Att verkligen kunna träna så mycket som jag vill med konståkningen. Det är det enda.

Vill du ha fler barn?

– Ja, i framtiden. Jag vill nog ha tre, fyra barn.

Annons

Hur hoppas du att ditt liv ser ut om tio år?

– Då är jag finito på barnfronten. Jag är färdigutbildad och jobbar med det jag vill göra resten av livet. Exakt vad vet jag inte, men jag vill jobba med människor. Dessutom hoppas jag förstås att Adam och jag har det bra!

Foto: Gabriel Liljevall/TV4

Annons