Radiolegenden Ulf Elfvings program i P4 läggs ned – stöttas av frun Karin Elfving

Ulf Elfving, Karin Elfving

Ulf Elfving är en av Sveriges mest folkkära radioprofiler.
Nu stöttas han av hustrun Karin Elfving, när det står det klart att P4 Plus med Ulf Elfving läggs ned.
– Ingenting varar för evigt, säger han i det allra sista programmet.
40 år med Stig Helmer - en störd nörds bröd
Slå på ljud

Ulf Elfving, 78, gjorde sin första radiosändning för 55 år sedan. Sedan dess har han förknippats med succéer som Upp till tretton och Efter tre och han har gjort över 30 000 intervjuer.

Ulf har minst sagt gjort stort intryck på svenska folket under åren i etern. Några riktiga skrönor och klassiker har uppkommit i hans program. Det var i programmet Upp till tretton som en liten pojke som skulle nämna tre frukter på B och till slut vrålade han ”Bapelsin då, gubbjävel” och slängde på luren.

Den meningen har blivit oerhört omtalad genom åren, så pass omtalad att kung Carl Gustaf brukade berätta historien för kronprinsessan Victoria när hon var liten.

P4 Plus med Ulf Elfving läggs ned

Med Ulfs sammetslena röst och långa erfarenhet inom radio har han verkligen blivit en favorit bland svenska folket. Han har även belönats med Stora journalistpriset, då han är journalist i grunden.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Men de senaste åren har han bjudit på en härlig musikmix och ett personligt sällskap i radioprogrammet P4 Plus med Ulf Elfving. Det populära programmet har sänts varje söndag under en lång tid, men nu har Sveriges Radio valt att skrota programmet.

– Ingen och ingenting varar för evigt. Inte ens det här programmet som försvinner från och med nu. Vi kanske hörs i andra sammanhang. Tack för många år med världens bästa låtar och världens bästa lyssnare, sa han i det sista programmet.

Ulf Elfving

Ulf Elfving var högaktuell som radiopratare redan 1976.

Foto: TT

Ulf Elfving hade dock inga planer på att dra sig tillbaka redan nu och i en intervju med Aftonbladet har han berättat att lyssnarna också tycker att det är synd.

– Det är faktiskt väldigt många som har sagt att det är synd att P4 Plus-programmet försvinner. Jag tycker inte det finns någon anledning att göra det nu.

Därför läggs programmet ned

I intervjun med Aftonbladet förklarar han varför programmet måste lägga ned, det behöver nämligen sparas in på pengarna.

– Jag har fått många förklaringar, det behövs bland annat utrymme för andra program och det ska sparas pengar. Men det här är jag så van vid efter 55 år som frilans på radio, det händer hela tiden att program kommer och går. Det är fullständigt naturligt och det kanske bara är bra eftersom jag är obenägen till förändringar och annars säkert bara hade kört på i gamla hjulspår, säger han till tidningen.

Trots nedskärningarna verkar Ulf ändå ta beslutet bra. Han får nämligen stort stöd av hustrun Karin Elfving, 71. Tillsammans med henne har han även sonen Kasper, 37.

FOTO: Karin Törnblom/TT, PALMQVIST MICKAN/Aftonbladet/TT

LÄS OCKSÅ: Så blev radioprofilen Farao Groth känd och därför bytte han namn

LÄS OCKSÅ: Ulf Lundells gliring mot Zlatan Ibrahimovic – efter Ferrarimissen

FRÅN FÖRSTASIDAN