TV4-profilerna i ordbråk: ”Jihde ringde och var skitförbannad”

TV4-profilerna i ordbråk: ”Jihde ringde och var skitförbannad”

Den före detta TV4-profilen, fot- och handbollskommentatorn, Robert Perlskog har ett infekterat förflutet med ex-kollegan Peter Jihde. Nu berättar han om ett bråk för flera år sedan, och hur Jihde agerade som den ”informella ledaren” på TV4.

Robert Perlskog, 62, är känd som TV4:s mest profilerade handbollskommentator genom tiderna, och många känner nog också igen honom som kommentator för ”Gladiatorerna”-sändningarna under 2000-talet.

När TV4 började satsade stort på sport under 1990-talet var Perlskog och Peter Jihde, 46, några av kanalens ansikten utåt. Men de båda, utrustade med  starka viljor, drog inte alltid helt jämt. Det sägs att det var ett bråk kollegorna emellan under handbolls-VM i Frankrike 2001 som fick Jihde att lämna TV4 för SVT. Bråket handlade om vem som skulle presentera en tittartävling under sändninge .

Nu vädrar Perlskog ytterligare en konflikt mellan de båda ex-kollegorna – fast åtta år senare. Även denna gång under ett världsmästerskap i handboll ska de båda ha råkat i luven på varandra.

Mästerskapet gick av stapeln i Kroatien och inför slutspelet skulle TV4-redaktionen byta till huvudstaden Zagreb. Perlskog och hans ständiga handbollsmästerskapsföljeslagare, expertkommentatorn Claes Hellgren, 62, trivdes inte på det ålagda presshotellet och bytte till det betydligt flådigare Sheraton-alternativet.

Hur Jihde reagerade på hotellbytet? Inte bra.

”Då ringde telefonen. Det var redaktör Tolgraven. ‘Ni kan inte bo på Sheraton, Jihde är skitförbannad’. ‘Vi måste bo tillsammans för sammanhållningen i gruppen”, skriver Robert Perlskog på sin blogg.

Vid bråktillfället hade Jihde alltså återvänt från sina år på SVT, för att återigen bli en av de viktigaste profilerna för TV4. Och Perlskog menar att Jihdes status inom TV4-gruppen fick alla att vika sig, inklusive TV4 sportredaktören Jens Tolgraven, 53.

“Jens Tolgraven vek sej som en tulpan under trycket från den starke Peter Jihde, nyss återbördad till fadershuset, från sin utflykt till SVT. Ingenting hade förändrats. Han var fortfarande den informella ledaren, med makt att bestämma slipsar, körscheman, klädval och boendet för två 54-åriga äldre gentlemän med ett 20-tal handbollsmästerskap i bältet”, skriver Perlskog.

Perlskog blev irriterad, men kanske inte lika irriterad som expertkommentator Claes Hellgren.

“Han tvingade oss tillbaka till hotellet från helvetet. Claes var konstant deprimerad”, skriver Perlskog.

Robert Perlskog lämnade 2015 TV4 för att jobba på Viasat. Peter Jihde? Ja, han är alltjämt – som bekant – en TV4:s mest högprofilerade journalister, med ständig närvaro i TV4:s Nyhetsmorgon.

LÄS OCKSÅ: Peter Jihdes oväntade avhopp – då lämnar han tv-rutan

LÄS OCKSÅ: Peter Jihde om skandalintervjun: ”Får ringa Zlatan och fråga om vi kan göra om den”

Foto: IBL, Youtube

FRÅN FÖRSTASIDAN