LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Anna Bennich om dotterns anorexi – tunga orden: ”Undrat om hon ska dö”

22 mar, 2024 
AvAlexandra Glahns
Nyhetsmorgon-profilen Anna Bennich är psykologen som varit tvungen att hantera sitt eget familjetrauma – dotterns svåra anorexi.
Nu släpper mor och dotter en bok om den fruktansvärda tiden.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lisa och Henrik Borg i tårar efter ultraljudet: ”Svårt att fatta”Brand logo
Lisa och Henrik Borg i tårar efter ultraljudet: ”Svårt att fatta”

Psykologen Anna Bennich, 50, ser vi ofta svara på tittar- och läsarfrågor i bland annat TV4:s Nyhetsmorgon och Fråga Doktorn på SVT.

Hon har skrivit flera böcker om relationer och är nu aktuell med en ny bok, en väldigt personlig sådan – nämligen om dotterns anorexi. Anna skriver den tillsammans med sin dotter Signe, 20. Tanken är att de ska berätta utifrån egna perspektiv med utgångspunkt i sina dagböcker.

Anna Bennich om dottern: ”Undrat om hon ska dö”

– Jag tänkte först att jag huvudsakligen skulle ha en expertroll precis som i mina andra böcker, men insåg att det inte går. Jag har legat på köksgolvet efter havererade middagar och undrat om hon ska dö, och kände att avståndet mellan psykolog och mamma blir för långt. Så även om jag skriver om erfarenheterna delvis ur psykologisk synvinkel, så är det främst en mamma och en dotter som skriver om en sjukdom som är både skrämmande och obegriplig, säger Anna till DN.

Annons

– När ätstörningen var konstaterad skenade den och allt blev mycket värre. Till slut fick hon läggas in på slutenvård.

Sedan ett par år är Signe frisk.

– Det är jobbigt att läsa dagböckerna men väldigt fint att få arbeta med det här ihop. Det gör att vi förstår både sjukdomen och varandra lite bättre. Det är intressant att jämföra vad vi skrivit, för det är tydligt att vi har upplevt många saker på helt olika sätt.

Skilde sig och blev ihop med författare

Privat skilde hon sig från exmaken Andreas Dahlin i början av förra året och fann sedan kärleken i Mian Lodalen. Hon fick en del kritik då hon som relationsexpert inte lyckades hålla ihop sitt äktenskap. Något hon svarade på rakryggad i Må Bra:

– Vilken relationsexpert skulle jag vara om jag lyssnade på några sorts konventioner och normer om vad man bör eller inte bör göra, i stället för att lyssna på vad jag tror är det rätta för mig, i mitt liv? Jag ser mina livserfarenheter som en styrka i mitt arbete, inte tvärtom.

Och att nyligen ha fyllt 50 tycker hon känns bra.

– Känslan av trygghet. Att inte behöva kämpa så mycket för att uppleva att man duger. Att kunna leva efter antagandet att jag inte kan så mycket bättre än så här, men det är alldeles tillräckligt. Och jag säger nej till fler saker som inte känns så kul. Jag har inte tid med för många tråkiga måsten, avslutar hon i DN.

FOTO: TV4

Annons