Tv-modellen Ellinors ärliga inlägg – om kroniska sjukdomen

Modellen Ellinor Bjurström lider av den kroniska hudsjukdomen psoriasis. Nu berättar hon öppenhjärtigt på Instagram hur hon handskas med utslagen – och att den jobbigaste tiden med sjukdomen är nu. – Prickarna bara smyger sig på, skriver hon.

Mellan 250 000-300 000 svenskar lider av den kroniska hudsjukdomen psoriasis. Sjukdomen innebär att man får utslag, prickar och hudirritationer över kroppen. Oftast förekommer sjukdomen i skov, och den blir värre vid torrare klimat och stress.

Ellinor Bjurström, 22, som kom tvåa i svenska ”Top model” 2014, är en av många som lider av de kroniska hudbesvären.

I ett inlägg på sin Instagram berättar hon nu transparent om problemen med sjukdomen, och visar samtidigt upp en bild där utslagen syns över armarna.

Prickarna bara smyger sig på.. Har varit sjuk och hostat otroligt mycket de senaste två veckorna, vilket leder till att min kropp är stressad och då blommar utslagen i raketfart”, skriver hon.

Hon berättar att det inte är så mycket att man kan göra att åt sjukdomen, mer än att ta hand om sin hud genom att smörja den med salva konstant.

Nu kommer vintern och därmed den jobbigaste perioden för en person med psoriasis. Men vi klarar det tillsammans”, avslutar hon följt av tre röda hjärtan.

Bilden har dragit in över 3 900 likes på mindre än ett dygn, och Bjurström hyllas av sina följare för det ärliga inlägget om sjukdomen.

Du är inte ensam med psoriasis och jobbig tid med de under höst och vinter! Men man känner ju sig det ändå tyvärr! Du är vacker”, skriver en följare.

Ellinor Bjurström och pojkvännen Jimmy Olsson, från humorgruppen "Rackartygarna" väntar barn.

Ellinor Bjurström blev känd för allmänheten efter sin medverkan i TV3-programmet "Top model" 2014. Hon slutade tvåa.

Tidigare var hon tillsammans med sin "Top model"-kollega Kevin Triguero.

Ellinor lider av psoriasis, vilket hon ofta berättar om för att ta bort stigmat kring hudsjukdomen.

Åh du är så stark fina du”, skriver en annan. Medan en tredje, precis som flera andra som kommenterat, ger tips på salvor och mediciner.

Samma här! Slutade med methotrexate pga magen, nu är utslagen tillbaka! Har du provat Ringblomsalva! Den funkar på mig

Det är inte första gången modellen är öppen med hudsjukdomen på sin Instagram. Tidigare i år la hon upp en bild som visar på hudsjukdomens verkan på sin rygg.

LÄS OCKSÅ: Lisa Ajax bryter tystnaden om sin sjukdom: ”Skitjobbigt”

LÄS OCKSÅ: Efter ett års kamp – läkarnas besked om Jonnas sjukdom

FOTO: IBL, Youtube, Instagram

Senaste nytt