Lisa Ajax bryter tystnaden om sin sjukdom: "Skitjobbigt"

Lisa Ajax lider av en kronisk hudsjukdom, som hon ständigt tvingas ta medicin för. Nu berättar artisten om sina dolda problem. – Det var riktigt jobbigt ett tag, säger hon.

”Melodifestivalen”-stjärnan Lisa Ajax, 19, har synts i rampljuset sedan hon 15 år gammal gjorde entré i “Idol 2014” där hon också kammade hem segern. Men bakom kamerorna har allting inte varit lika enkelt för artisten.

I en ny video på sin Youtube-kanal berättar Lisa Ajax nu att hon lider av en kronisk hudsjukdom, rosacea, som hon brukar dölja med hjälp av smink.

– Jag har hudsjukdomen rosacea. För mig blev det att jag blev väldigt röd på kinden och jag fick jättemycket utslag i pannan som var röda. Det var skitjobbigt, men det syns inte när jag sminkar mig, säger hon i videon.

LÄS MER: Därför rasar fansen mot Lisa Ajax bild: ”Sorgligt att se”

Lisa Ajax slog igenom när hon vann Idol 2014.

Lisa sjöng och uppträdde redan som barn.

Lisa Ajax har varit med i Melodifestivalen två gånger tidigare.

Lisa Ajax på Rockbjörnen.

Nu tävlar hon för tredje gången med låten Torn.

Det är oklart vad rosacea beror på, men besvären kan utlösas och förvärras av starkt solljus, alkohol, varma drycker, starkt kryddad mat eller stress. Personer med rosacea brukar känna att det hettar eller sticker i huden och att huden, speciellt i ansiktet, förändras och blir röd eller får blåsor.

Lisa Ajax berättar i sin video att hon till slut tvingades söka hjälp för sjukdomen hos en hudläkare.

– Jag gick till en hudläkare och fick beskedet att jag hade rosacea. Nu får jag medicin, det är tabletter och så en salva som jag tar på mig, och sen jag började med det så har det blivit mycket bättre. Men det var riktigt jobbigt där ett tag, säger hon.

Artisten uppmanar nu andra som upplever problem med sin hud att faktiskt söka hjälp, och inte bara sminka över det.

– Det finns ju tonårsfinnar såklart, men jag har ju passerat den delen av mitt liv. Är man i min ålder och har mycket hudproblem så rekommenderar jag att gå till en hudläkare och kolla upp vad det är, så att man kan göra någonting åt det, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Lisa Ajax om romansen med artisten: ”Vi träffas utanför”

Foto: Stella Pictures