Tommie Gyllin talar ut – så är relationen med Angela efter Robinson

Tommie Gyllin
Exklusivt

Han skickades hem under uppmärksammade former.
Nu ett år efter inspelningen av Robinson talar Tommie Gyllin ut vad som verkligen hände på ön – och hur relationen med Angela är idag.
– Jag har skickat en fråga på Facebook, säger han till Hänt.
0:32

Efter reklamen: Linn avslöjar dramatiken tittarna inte får se när Tommie tvingas lämna

(0:32)

Tommie Gyllin, 38, seglade upp som en solklar kandidat till att ta hem hela Robinson 2022. Men så plötsligt skickades han hem. I en intervju med Hänt berättar deltagaren vad som egentligen hände på ön, om kontakten med Angela efter programmet och hur han lever idag. Läs här för att veta vad Angela har att säga om händelsen och relationen till Tommie.

✔︎ Det här är Tommie Gyllin.

Ålder: 38.

Känner mig som: Allt mellan några år och några tusen år.

Jobbar som: Jag har haft 50 olika jobb. Just nu jobbar jag som lärare, men jag slutar nu till sommaren. Då hittar jag på något annat. Jag skriver också på en bok som snart är klar om ett år i mitt liv.

Familj: Livskamraten Rebecca, 31, dottern Nea, 9.

Bor: By Kyrkby i Avesta.

Den sidan av mig kom inte fram i årets Robinson: Jag har så extremt många sidor, så jag vet inte vad jag ska säga… Vissa sidor som kom fram känner jag inte alls igen, som att jag skulle vara fördomsfull. Det vinklades och förstorades, TV4 har försökt fördumma mig!

Nästa gång jag är med i TV vill jag vara med i: Ensam i vildmarken.

Framtidsplan: Packa väskan och åka till värmen ihop med min livskamrat. Jag vill hela tiden se fler kulturer och dra mer lärdom från livet inom och utom mig.

Hur står det till med dig, Robinson-Tommie?

– Alltså, jag har en jättefin grund att stå på och jag mår bra, men sedan jag blev utslängd som en marionettdocka från Robinson så har jag inte riktigt känt igen mig själv. Jag har känt en otrolig stress i kroppen, både fysiskt och psykiskt. Vanligtvis har jag förmåga att kunna bestämma över mina tankar, vanligtvis sover jag alltid gott, men för första gången i mitt liv har jag haft svårt att sova. Tankarna far konstant. Jag känner inte igen mig själv – och det är läskigt. Om produktionen hade skött sitt jobb och följt reglerna i sitt eget kontrakt, så hade det här aldrig hänt. Sanningen kom ju aldrig fram.

Vad var sanningen om det som hände mellan dig och deltagaren Angela?

– Jag pratade om mitt eget hår. Så här är det, vi tar det från början. När jag var tretton år så ville jag ha ett afrohår. Jag permanentade håret. Det blev inte bra, det blev inte som jag ville ha det, det blev lockigt i stället. När jag var fjorton skaffade jag dreadlocks. När jag stod och pratade med Angela, och berättade att jag ville ha ett riktigt afro, så råkade jag säga n-ordet framför afro. Samma sekund som jag sagt det sa jag förlåt. Jag kom på mig själv. ”Förlåt, det var inte meningen”, sa jag. När jag var tretton, fjorton år så var det så man pratade. Sättet att prata förändras ju med tiden. Chokladbollar säger man ju nu, till exempel. Så jag sa förlåt direkt. Då sa hon: ”Vad säger du förlåt för?” Hon hörde tydligen inte, men jag sa förlåt ändå. Sedan var det inte mer med det.

– Dagen efter att jag hade vunnit kaptenstävlingen för andra gången frågade produktionen mig snabbt på stående fot om jag hade sagt n-ordet. Det började snurra i mitt huvud. ”Ja, det har jag gjort”, sa jag. Jag försöker att alltid vara så ärlig jag förmår. Sedan gick de sin väg. Nästa dag kom Anders. Han sa: ”Tommie, vi behöver prata, nu har du sagt något man inte säger, gå och packa din väska!” Jag tittade i hans ögon, han hade väldigt svårt att titta mig i ögonen, han hade böjd rygg och tittade mest ner i backen. Men när vi fick ögonkontakt sa jag ”Vi pratade ju bara om mitt hår”. ”Skjut inte brevbäraren”, svarade Anders. Jag fick inget möte, jag fick inte förklara min sida av saken, ingenting. Jag skickades till hotellet där jag hade blivit lovad ett möte med produktionsansvarige, vilket uteblev. Helt plötsligt får jag höra att ”vi har bokat ett flyg, nu ska du hem!” I det skedet satte jag ner foten och sa att jag inte tänkte åka någonstans förrän jag hade fått prata med någon om vad som hade hänt, men de ville inte höra på mig.

Vad känner du i dagsläget när du tänker på Robinson-Angela?

– Jag skulle vilja prata med henne, men har inte fått göra det. Jag önskar att vi hade fått ett möte, innan jag blev utslängd ur Robinson. Möte med alla inblandade parter som det ska gå till, som man redan lär sig i förskolan. Tyvärr har Angela inte velat prata efteråt, jag har skickat en fråga på Facebook och så där. Så jag vet inte… Jag hoppas att hon inte mår dåligt över det här.

Tommie och Anders Öfvergård

Tommie tycker synd om Anders Öfvergård. ”Tänk att behöva ljuga som han gör”.

Hårda kritiken TV4 – tycker synd om Anders Öfvergård

Vad känner du när du tänker på Anders Öfvergård?

– Jag tycker faktiskt synd om honom. Tänk att behöva ljuga som han gör. Man ser på honom att han mår dåligt. Mörka ögon. Hopkrupen. Han är den som får ta allas smällar. Jag skulle vilja prata med Anders också. Önskar honom allt gott.

TV4?

– Det är ju TV4 som har sista ordet i Robinsonproduktionen. Att programchefen sa att de står över Svea rikes lag är ofattbart för mig.

Är du en rasist, Tommie?

– Absolut inte. Det är det sista jag är. Jag älskar alla människor. Och jag menar, alla människor kan göra fel eller säga fel. Det viktiga är att man ångrar sig. Alla felar i livet. Om man inte kan fela så kan man inte leva. Jag tycker inte sämre om någon bara för att den har ett annat ursprung. Alla människor på jorden är lika värda för mig.

Vem på ön klickade du bäst med?

Mattias och Henrik. Sedan klickade jag ganska bra med Linn också.

Är ni själsfränder nu, du, Mattias, Henrik och Linn?

– Eh, vi tycker nog väldigt bra om varandra, allihop (skratt).

Vad har du fått för reaktioner på din TV-medverkan?

– Mestadels har jag fått väldigt mycket kärlek och stöd överallt ifrån. Nu senast fick jag ett jättefint brev i brevlådan från en familj i Skåne. Sedan får jag självklart ett och annat hatiskt mail.

Vad står det i den typen av mail?

– Det står allt möjligt. Att jag är ett rasistsvin, att jag är en kvinnohatare. Det är ju produktionen och TV4 som har gjort så att vissa tror det.

Varför fattade du pennan och sökte till Robinson?

– Min mamma ville att jag skulle göra det. Jag har alltid varit sugen på nya äventyr. Jag har levt många liv i det här livet.

Berätta!

– Jag har bott i många länder. Och på olika vis. Jag har liftat från Sverige till Thailand utan pengar. Mina första sju levnadsår är jag uppväxt på marknader runt om i Sverige . Jag har haft 50 olika jobb. Jag har haft väldigt många nära vänner. Jag gillar allt kan man nog säga. Jag är intresserad av det mesta och vill lära mig nya saker, jämt. Allround-själ skulle man kunna säga.

Hanna berättar om relationen till Tommie idag

Se klippet här!

Tommies hälsning till Angela

Vad har du att säga till alla människor där ute som vill vara med i Robinson?

– Så länge Mastiff och TV4 håller i taktpinnen så tänk till tre gånger. Nej, fyra gånger. Det mesta är inte som man förväntar sig, men utmaningarna och tävlingarna var väldigt roliga.

Borde inte du och Angela röka fredspipa snart?

– Jo, och jag bjuder. Kom och medla, (skratt). Vi har egentligen tyckt om varandra hela tiden. Man ser ju i programmet att hon söker tröst hos mig när hon är ledsen, och hon säger även att jag alltid är snäll. Det är bara efterspelet som blivit så konstigt. Det har blivit så uppförstorat, allting. Faktum är att det är många i årets Robinson som har tagit skada av att vara med.

Vad vill du hälsa Robinson-Angela om hon läser det här?

– Jag vill hälsa henne allt gott – från djupet av min själ!

Tommie Gyllin i Robinson 2022

Tommie Gyllin vill gärna få kontakt med Angela igen så de kan reda ut allt som hände på ön.

Vem är du i ett nötskal?

– Jag är nöten, (skratt).

Exklusivt
Robinson-Angelas privata ord till Tommie – efter Robinson

Var blev du till?

– Jag vet faktiskt inte vart mina föräldrar idkade älskog, men jag gissar på Kumla.

På vilken sida av muren?

– Mamma jobbade faktiskt på fängelset innan jag fanns till (skratt).

Vem får dig alltid på gott humör?

– Min dotter.

Vilken är din coolaste hjälteinsats?

– En cool grej som hände var när jag och en bekant var ute i skogen och red. Hans häst skenade och drog iväg i full fart. Hans sadel började plötsligt glida åt sidan, den satt inte fast. Det här var i skogen i full galopp – och första gången jag satt på en hästrygg. Jag fick fart på min häst och hann ifatt min kompis. Jag tog tag i hästens grimma och liksom saktade ner den. Min kompis var helt chockad efteråt, helt vit i ansiktet. Det kunde ha slutat så illa, om jag inte hade hunnit i kapp så fort som jag gjorde.

Vad väntar runt hörnet?

– Du, jag är på väg hem och ska krama om min livskamrat, njuta tillsammans nakna i solen.

FOTO: Robinson/TV4

SENASTE NYTT!