Tomas Ledins svåra hälsoproblem – artistens chockbeslut: "Jag fick..."

TOMAS LEDIN

Tomas Ledin firar 70 år på jorden och 50 år som artist! Men plötsligt kom beskedet att han lägger av. Nu berättar han.
0:35

Efter reklamen: Allt om Tomas Ledin

(0:35)

Slå på ljud

Tomas Ledin, 70, är en av Sveriges mest älskade artister och under årens lopp har vi lyssnat till hans musik år ut och år in. Med låtar som Vi är på gång, Sommartider och En del av mitt hjärta så har Tomas Ledin verkligen gett något speciellt till svenska folket.

Nu har han fyllt 70 år, vilket betyder att han samtidigt firar 50 år som artist. Detta är givetvis något han firade storslaget med en konsert på Avicii arena. Konserten sänds ikväll på TV4.

Även om karriären gått som på räls för Tomas Ledin så har det faktiskt inte alltid varit så lätt. Nu berättar han om att han ville hoppa av.

Vid sidan av karriären är Tomas gift med hustrun Marie Ledin, 65, och hon har varit ett stort stöd för honom under årens lopp.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Tomas Ledin om tuffa starten på artistkarriären

Tomas och Marie har varit gifta i 38 år. Tillsammans har de sönerna John och Theo.

Tomas har tidigare förklarat om vad han tror är nyckeln till deras långa och lyckliga förhållande.

– Hon har kunnat förverkliga sig själv och jag också. Vi har inte begränsat varandra på något vis så. Och på grund av det så har vi också varit ifrån varandra, inte speciellt långa perioder, men ändå. Det är inte nödvändigt att vi ska sitta i knät på varandra varje dag, har Tomas Ledin tidigare sagt i Framgångspodden.

När Tomas karriär drog igång på riktigt hade han tuff konkurrens. När han släppte sitt första album, Restless Mind under 1972 så var konkurrensen ingen mindre än Ted Gärdestad.

– Jag minns hur jag stod bak på scen, gömd där bak, och tittade på Ted. Plötsligt var det 5000 till 6000 pers. När jag lirade var det 500 till 600. Jag stod och tittade verkligen: Hur går det till? Hur funkar det här?, säger han i podcasten Hundåren.

Därför tror tittarna att Filip vinner Robinson

Tomas Ledin lägger av – chockbeskedet för fansen

Konkurrensen och jakten på en internationell karriär höll på att ta knäcken på Tomas. Under året 1984 så tog det nämligen stopp. Rejält.

– Lite som att gå in i väggen, eller om det är en mitt-i-livet-kris, säger han i podden.

Under en konsert senare den sommaren meddelade Tomas Ledin något som skulle chocka alla. Något som han idag kan känna var ett "icke så genomtänkt beslut".

Hans karriär var över. Tomas Ledin la av.

– Jag fick en depression. Men jag kanske var deprimerad redan innan jag slutade. Det där åt på mig, att det inte funkade. Då säger jag att det inte funkade, för det var det internationella som inte funkade. I Sverige kände jag mig ju väldigt uppskattad, säger han och fortsätter:

– Ganska snabbt gick jag in i ett komaläge där jag sov bort dagarna. Jag måste ha varit ohyggligt utarbetad.

Hör Filip berätta om ovanliga händelsen i Robinson: ”Jetskis och fotomodeller ”

Se klippet här!

FOTO: FERNVALL LOTTE/Aftonbladet, Claudio Bresciani/TT

SENASTE NYTT!