Tittarnas rasar efter inslaget i Nyhetsmorgon

Martin Järborg & Soraya Lavasani Nyhetsmorgon

Psykologen Martin Forster gästade Nyhetsmorgon för att prata om den så kallade trotsåldern samt ge råd till föräldrar med barn i den åldern. Men inslaget har mötts av en hel del kritik. Nu sätter tittarna ner foten efter vad som sas i programmet.
Slå på ljud

Programledaren Soraya Lavasani som själv har barn säger att hon personligen kan tycka det är svårt att veta hur hon ska bemöta sina barn när de inte vill göra som hon önskar och frågar därför psykologen Martin Forster om råd.

Men Martins råd, samt hur de pratar om hela dilemmat, har fått många tittare att rasa.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Martin Forsters råd till föräldrar med "trotsiga barn"

LÄS MER: Gynning akut till barnmorskan – varnas inför förlossningen

– Det är normalt och till och med bra, för barn behöver lära sig att uttrycka sin vilja och ibland stå på sig och sånna saker. Så det är en naturlig del av utvecklingen men som förstås kan vara kämpig, förklarar Martin innan han berättar vidare om hur man kan göra.

I inslaget ger han sedan flera olika råd, som att till exempel planera bättre för att undvika stress och därmed också undvika att bli på dåligt humör. Han förklarar också att man ska försöka hålla ett envist lugn, samt jobba med att avleda istället för att argumentera.

– Det skulle jag säga är en av de viktigaste sakerna. För när jag observerar föräldrar och barn och ser att det låser sig så är det ofta för att föräldern går in för snabbt och börjar argumentera, och då kommer ju det bli en maktkamp där barnen börjar trappa upp. Så det är ju det här "titta en fågel" som funkar bra på barn, säger han.

Men expertens råd har inte gått hem hos alla tittare. Faktum är många istället har blivit väldigt provocerade.

Tittarnas starka kritik efter inslaget i Nyhetsmorgon

I Nyhetsmorgons kommentarsfält på Facebook är det många som kritiserar vad som sas i programmet - och framförallt att de använder ordet trots för att beskriva barnens känslor.

”Jag tror att det är dags att ta bort ordet trots. Och mer byta ut det till okej mitt barn uttrycker sina tankar och känslor och mer möta de i det. På samma sätt som man själv förklarar sina känslor. Och känner barnet en viss känsla så tror jag mer på att man ska bekräfta känslan än att prata om något annat då det kan upplevas som förminskande”, skriver bland annat en tittare.

”Lite tröttsamt att lyssna på uttrycket ”trotsiga barn”. Säkert superbra tips från psykologen, men vi behöver komma bort ifrån uttryck som hela tiden används för att förminska barn och deras känslor”, skriver en annan.

”Usch för avledning. Vad sägs om närvaro, tålamod och inte minst mod att med kärlek och tolerans lära barnen att möta sina känslor. De allra flesta lever sina liv rädda för känslor. Vi vet rent intellektuellt att känslor är ofarliga. Men efter en hel barndom av ”rädda” vuxna, redo att göra allt för att dämpa, avleda, straffa, skamma, förvisa och hota med att ta bort kärlek från barnet som ”beter” sig, så är vi ibland i en livslång spiral av att inte kunna möta våra känslor”, skriver en tredje.

LÄS OCKSÅ: Julia Franzéns svar på kritiken mot Tilde de Paula Eby efter intervjun

LÄS OCKSÅ: Nassim Al Fakir avslöjar regelbrottet i Masked singer – lögnen till barnen

SENASTE NYTT!