ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Tittares ilska mot klassiska momentet i SVT – Babbens svar om kritiken

24 dec, 2022 
AvJonna Lawaetz
Babben Larsson
Kalle Anka och hans vänner lockar miljonpublik varje julafton klockan tre.
Under sändningen möts programmet av kritik på SVT:s Facebook-sida.
Att det skulle komma kritik är något som Babben var beredd på.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Babben tipsar: Så får du bästa stämning på julaftonBrand logo
Babben tipsar: Så får du bästa stämning på julafton

Kalle Anka och hans vänner önskar god jul är en av höjdpunkterna på julafton. Klockan 15.00 den 24 december samlas svenskarna framför tv:n för att se det klassiska momentet när årets julvärd tänder ljuset, önska en god jul och sedan spelas i sedvanlig ordning de klassiska tecka Kalle Anka.

Den som fick det prestigefulla uppdraget detta år var den folkkära gotlänningen Babben Larsson, 66, som höll svenska folket sällskap denna julafton. Hon utlovade en avspänd och inkluderande stämning i studion. Med sig hade hon fyra gäster: Sanna Martin, Peter Johansson, Bruno Mitsogiannis och Dante Zia.

– Det blir ganska avspänt. Jag kommer prata med dem som sitter och tittar. Jag kommer resonera om olika saker och ha gäster som jag pratar om julen med och så kommer jag ha en del musikaliska gäster, har Babben tidigare sagt till Hänt.

Annons

Kritiken mot SVT under Kalle Ankas jul: "Tråkigt för..."

Babben inledde sändningen med att prata om minnen från sin egen barndoms jular för att sedan sända ut en tanke till de som spenderar julafton ensamma, innan hon elegant tände ljuset.

När den klassiska inledningsfrasen "från oss alla, till er alla, en riktigt God Jul" hördes från tv:n var det många som genast reagerade på att bilden och ljudet inte var synkade. På SVT:s Facebooksida haglar kritiken in.

"Ljud och bild synkar inte när man kör via play-appen, fler med samma problem? Ljudet kommer före.", skriver en och går genast flera svar:

"Samma för oss. Antingen så hackar det eller så ligger ljudet helt fel, beroende på val av uppspelning"

"Är det några fler som upplever att ljudet är osynkat med bilden?", skriver en tredje.

Det verkar dock som att problemet mestadels påverkade de som såg programmet via SVT Play.

Många utlandssvenskar kommenterade även det faktum att det inte gick att se programmet utanför Sveriges gränser.

Annons

"Tråkigt för oss utlandssvenskar att det bara går att se i Sverige. Nu vid jul känns det extra ensamt och ledsamt att vara långt borta från familjen. Jag och döttrarna hade tänkt sitta och titta på Kalle Anka tillsammans på videosamtal med det går ju inte...", skriver en besviken användare.

"Ingen Kalle Anka i Tyskland", skriver en annan.

Babbens svar på kritiken

När Hänt träffade Babben på pressträffen där det avslöjades att hon skulle vara julvärd, berättade hon att hon förväntade sig att det skulle komma in kritik under kvällen.

– Idag går det nästan inte att undvika kritik, det är alltid någon som har något att haka upp sig på. Och so be it, sa Babben då.

Men det var långt ifrån bara kritiska kommentarer som kom in under kvällen. Babben överöstes med positiva ord och hyllningar om hennes insats som julvärd.

Annons

"Verkligen fin inledning av eftermiddagens o kvällens sändning. Tack Babben. Och God Jul!", skriver en.

"Fina Babben en fantastisk julvärd", skriver en annan och får medhåll av en tredje:

"Tack för bra val av julvärd i år"

Och Babbens succé kan hon verkligen ta äran för, hon skrev nämligen allt på egen hand, förklarar SVT:s projektledare Horodoct Moravejzade.

– Hon skriver ju själv och utgår från sig själv och sitt eget julfirande, säger Horodoct till Hänt.

FOTO: LORENTZ-ALLARD ROBIN/Aftonbladet, SVT

Annons