årets julvärd

Babben Larsson blir årets julvärd 2022 i SVT – nu bekräftar kanalen

Babben Larsson

Årets julvärd 2022 i SVT står nu klart!
Det är Babben Larsson som kommer att axla rollen kl 15.00 på julafton.
VIDEO: Babben Larsson är årets julvärd 2022
0:48

Efter reklamen: VIDEO: Babben Larsson är årets julvärd 2022

(0:48)

Slå på ljud

Att vara årets julvärd är kanske ett av de mest ärofyllda uppdrag man kan ta sig an. Klockan tre på självaste julafton så tänds det så välkända ljuset för att välkomna Kalle Anka och hans vänner önskar God jul.

Segmentet årets julvärd går tillbaka långt i tiden. Sedan 1959 har julvärden ägt rum varje år på SVT där oändligt många tittare är bänkade framför tv:n för att njuta av julkänslan.

Den första som fick axla rollen var Bengt Feldreich som även talade in frasen ”Kalle Anka och hans vänner önskar God jul”. Bengts röst kan vi höra än idag eftersom den fortfarande används.

Efter Bengt var det dags för Arne Weise att ta över rodret som julvärd på SVT. Och han styrde skutan fram till år 2002 då han gjorde sin sista sändning, med undantag från 1988, 1989 och år 1990 såklart.

Men år 2003 blev det helt nya tider, då det därefter har presenterats en ny julvärd varje år.

Tareq Taylor var årets julvärd 2021 i SVT

Förra året den 27 oktober möttes vi av nyheten att det var stjärnkocken Tareq Taylor, 53, som skulle ta sig an det ärofyllda uppdraget julen 2021.

– Jag höll på att köra av vägen. Sen bröt jag samman. Jag tycker det här är ett så stort hedersuppdrag. Tårarna kom. Det var som att trycka på en knapp. Jag tror jag lade på luren till och med för att få ringa upp igen. Det känns otroligt stort, verkligen, sa Tareq då om hedersuppdraget.

Tareq Taylor

Tareq Taylor årets julvärd 2021.

Christine Olsson/TT

Och självklart så skötte han det med bravur!

Men i år det dags för ännu en ny julvärd som ska ta över stafettpinnen från Tareq Taylor.

Babben Larsson är årets julvärd 2022 i SVT

Nu kan SVT avslöja under en presskonferens att den som får ta sig an uppdraget 2022 är ingen mindre än den folkkära programledaren Babben Larsson, 66.

– Jag är extra glad för att vi ska få fira jul med den här personen. Årets julvärd är väldigt trygg, smart och väldigt, väldigt rolig. Lika stabil som ringmuren, säger SVT:s programdirektör Eva Beckman.

Under SVT:s presskonferens berättar Babben om glädjen inför att ta an uppdraget.

– En lågoddsare antar jag, säger Babben Larsson när hon äntrar scenen.

– Jag har firat i olika konstellationer genom åren och att det blir just tv-tittarna denna julafton känns otroligt kul. Jag ser fram emot att hålla dem sällskap genom dagen och kvällen, säger Babben i ett pressmeddelande.

För Hänt avslöjar SVT-profilen vad tittarna kan förvänta sig av henne som årets julvärd.

– Det blir ganska avspänt. Jag kommer prata med de som sitter och tittar. Jag kommer resonera om olika saker och ha gäster som jag pratar om julen med och så kommer jag ha en del musikaliska gäster, säger Babben Larsson till Hänt.

Årets julvärd presenterar programmen på julafton och sändningen börjar som vanligt klockan 15.00 på SVT.

FOTO: SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN