ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Babbens fusk i SVT – för att fyr på ljuset: ”Spara tid”

24 dec, 2022 
AvJonna Lawaetz
Babben Larsson.
I år var det Babben Larsson som fick det prestigefyllda uppdraget att vara årets julvärd i SVT.
För den uppmärksamma tittaren kunde man se ett fusk vid ljuständningen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Babben tipsar: Så får du bästa stämning på julaftonBrand logo
Babben tipsar: Så får du bästa stämning på julafton

Att vara årets julvärd i SVT är ett av de mest prestigefulla programledaruppdragen man kan få i Sverige. Det är en given tradition i många hushåll att samlas runt tv:n när julvärden tänder ljuset önskar folket en riktigt god jul för att sedan följa Kalle Anka och hans vänner.

Babben om att vara julvärd: "Ganska avspänt"

I år var det Babben Larsson, 66, som fick den stora äran att tända ljuset. När Hänt träffade Babben på pressträffen när det avslöjades att hon skulle bli julvärd, berättade hon om hur hon planerade att hennes program skulle utspela sig.

Annons

– Det blir ganska avspänt. Jag kommer prata med dem som sitter och tittar. Jag kommer resonera om olika saker och ha gäster som jag pratar om julen med och så kommer jag ha en del musikaliska gäster, berättade Babben för Hänt.

Under intervjun berättade Babben även att hon fick erbjudandet från SVT redan i september och att hon genast diskuterade saken med sin dotter och särbo om de tyckte att det var okej att hon uteblev på julafton.

– De sa absolut, det här måste du göra! Och sen tackade jag ja, berättade Babben.

Bluffen i SVT – för att tända ljuset

Som Babben utlovade på pressträffen var hennes tid i rutan väldigt avslappnad och familjär. Hon berättade anekdoter om sina barndoms jular och hur det i hennes hem ofta var stressade dagar kring julafton.

Annons

Något som hon själv inte har tagit efter. Babben har tidigare sagt att hennes jular inte är så traditionsenliga längre och att familjen gör lite som de känner för. Sedan vände hon sig direkt mot de som firar jul ensamma.

– Vi är här för er skull, säger Babben och fortsätter:

– För alla er som tittar, och för alla oss som inte kan vara närvarande i dag, kommer jag tända det här ljuset, säger hon innan hon tänder ljuset i SVT:s julaftonssändning.

Att tända ett ljus kan verka som ett simpelt uppdrag. Men addera det faktum att mer än två miljoner människor följer varje rörelse du gör – och att det bara inte får gå fel. Därför hade Babben förberett ett knep för att ljuständningen skulle bli smärtfri.

För den riktigt observanta tittaren kunde man se en avvikelse på det vita stearinljuset. Veken som vanligtvis är vit, var på detta ljus svart, något som Expressen var först med att rapportera om. Det visar sig att ljusens veke är svedd, ett knep man tar till för att spara tid.

SVT:s projektledare för julvärden, Hordokht Moravejzadeh, berättar för tidningen att Babbens tändsticka inte var den första som vidrörde ljuset.

– Veken är svedd för att spara tid, säger SVT:s projektledare för julvärden Hordokht Moravejzadeh, till Expressen.

När Hänt når SVT bekräftar kanalen att veken är svedd men förklarar att det inte alltid är så.

– Ibland så sveder man själva veket innan och det är lite olika från år till år, säger en presstalesperson på SVT till Hänt.

FOTO: Tim Aro/TT

Annons