Tilde de Paula om stödet från Peter Jihde: "Jag höll på att bryta ihop fullständigt"

Tilde de Paula om stödet från Peter Jihde: "Jag höll på att bryta ihop fullständigt"

Lotta Gray möter Tilde de Paula Eby som berättar om tv-jobbets baksidor, hur hon får ihop livspusslet och kärleken till maken Thomas.

Hon var inte speciellt svår att övertala, programledaren Tilde de Paula Eby, 42. Hon ber oss komma till sin arbetsplats, TV4-huset i Stockholm, och jag är snabb att tacka ja. Att träffa Tilde gör många, men få får komma henne innanför skinnet.

Min fotograf och jag hämtas i receptionen. Vi går de två trapporna upp till studion där “Nyhetsmorgon” sänds och stänger av våra mobiler. Det är fortfarande sändning. Tilde och parhästen Peter Jihde, 43, står framför kameran i den ljusa studion.

Det är lätt att skratta med den här tjejen: Foto: Micael Engström

Det är lätt att skratta med den här tjejen: Foto: Micael Engström

De skrattar och flamsar, det är reklampaus så det går an. Hon ber oss komma in om vi bara är tysta och håller oss bakom de stora kamerorna. Det är en fröjd att iaktta henne. Ett proffs på det hon gör. Varm, avslappnad och trygg i sin roll.

Hon föddes i Chile. Hennes pappa var en brasiliansk vänsterpolitiker som flyttade till Kuba med sin familj när han var liten eftersom Tildes farfar drev jordreformer och blev mordhotad. På Kuba träffade pappan Tildes mamma, en amerikanska, och så småningom flyttade de till Chile där programledaren föddes. Under militärkuppen 1973 tvingades de att fly och kom så till Sverige. Föräldrarna skildes och Tilde växte upp med sin mamma I Uppsala.

– Det var en helt odramatisk separation vad jag minns, berättar hon när sändningen är över och vi har bänkat oss i den halvfulla restaurangen.

ANDRA LÄSER: Gunilla Persson: “Jag bråkar inte – det är de andra fruarna som bråkar med mig”

Hon har full sminkmundering på sig. Någon slags grönskimrande ögonskugga. Matchar perfekt det där guldstänket i hennes bruna ögon. Inte vill hon äta heller trots att det är lunchtid, Hon har varit igång sedan 3 på natten. Man måste nämligen vara på plats tidigt för att bli sminkad och sedan sända fyra timmars direktsändning, Något hon älskar.

– I början var det sjukt nervöst förstås. Men jag gillar ju det här och jag gillar Peter. Han är bra. Han har varit super hela tiden, något jag visste från början, att han är som klippt och skuren för det här.

Jag testar hur det är att sminka en kändis. Foto: Micael Engström

Jag testar hur det är att sminka en kändis. Foto: Micael Engström

Tidigare på dagen har de haft en gäst som pratat om sin dotters självmord. Såna svåra situationer testar samarbetet.

– Jag höll på att bryta ihop fullständigt. Då känner jag Peters hand på mitt ben. Han klappar lite, vill säga “Så, jag är med dig, vi fixar det här tillsammans”.

ANDRA LÄSER: Katrin Zytomierska: “Min son är lika intellektuell som en hund”

Längtan efter att bli journalist har alltid funnits där och Tilde valde tidigt bana. Inte så konstigt med en politisk aktiv pappa förstås. Hon pluggade journalistutbildningen på Södra Vättebygdens Folkhögskola -93 och började sedan jobba på TV4 Uppland.

– Från att jag var 13 år gammal visste jag precis vad jag ville, berättar hon, som om det vore den självklaraste saken i världen. Hon skrattar mycket och ärligt. Och så får hon det att kännas som om vi vore kompisar. På riktigt.

– Jag var med i “Måndagsklubben”, barnprogrammet “Proppen”, “Fredagspuls”, “När & Fjärran”, flera barn-galor och förstås och så “Hela Sverige bakar” i sjuan. För mig är det väldigt viktigt att gästen känner sig helt hemma och trygg under intervjun. Det är inte jag som ska glänsa. Mitt jobb är att ta fram det bästa hos personer och att hon eller han känner att den har fått komma till tals när de går från en intervju med mig.

Hon är nästan alltid glad och tycker snällhet är underskattat. Foto: Micael Engström

Hon är nästan alltid glad och tycker snällhet är underskattat. Foto: Micael Engström

Privat har hon det bra, men hektiskt. Fyra barn med tre olika män, samt en make som ibland är borta på turné kräver att man har en viss simultankapacitet tänker jag medan Tilde berättar vidare.

– Det funkar bra. Min man Thomas roddar de mornar jag åker hit, han älskar det. De två stora pojkarna klarar sig ju nästan själva nu. Och så väcker han mig alltid med frukost på sängen då jag är ledig.

– Va? frågar jag, osäker på om jag hörde rätt.

– Varje morgon du är ledig?

– Ja, det är helt otroligt. Jag älskar ju mitt jobb och har inga problem med att gå upp mitt i natten, men jag gillar att vara en familj. Thomas turnerar ju en hel del, men vi har faktisk aldrig haft någon barnflicka utan löser det själva, fortsätter hon obekymrat och byter samtidigt de höga klackarna mot sköna sneakers.

Tilde med maken Thomas och sonen Ilyah. Foto: IBL

Tilde med maken Thomas och Ilyah. Foto: IBL

Maken är Hoffmaestro-medlemmen Thomas Eby, åtta år yngre. De träffades redan när han var 16 och Tilde var 24. Men då hände det inget. Andra män kom emellan och från två tidigare relationer har hon barnen Elian, 14, Zion, 13, och Naemi, 10. Och så lilla Ilyah, 3, med Thomas som numera tagit efternamnet de Paula Eby.

MISSA INTE: Hemma hos familjen Beckham – Lyxvilla för 98 miljoner i Florida

– Han har varit helt underbar och tagit emot mina barn på ett fint sätt, annars hade det aldrig fungerat förstås. Och de har varit lika fina tillbaka och låtit honom ta plats i sina liv.

Paret förlovade sig i december 2010 och ville egentligen gifta sig inom en snar framtid. Men så blev Tilde gravid med Ilyah och de fick lägga planerna på is till hösten 2012. Då gick det istället undan.

Tilde älskar att göra "Nyhetsmorgon". Foto: Micael Engström

Tilde älskar att göra “Nyhetsmorgon”. Foto: Micael Engström

– Ja, vi skickade ut inbjudningarna via sms, varken kyrka eller klänning var fixade, men det blev fantastiskt.

Barnen är förstås viktigast i hennes liv och hon bestämde sig tidigt i karriären för att alltid sätta dem främst.

– Det är faktiskt ganska enkelt det här med saker man blir tillfrågad om. Allt från middagar till nya jobbupddrag. När jag fick barn bestämde jag mig för att barnen alltid var första prioritet. Så jag behöver aldrig fundera så mycket. Mår de bra, funkar det för dem så funkar det för mig. Jag skaffade en tydlig prioordning helt enkelt.

ANDRA LÄSER: Caroline Grane sticker ut bland Hollywoodfruarna: “Jag är feminist”

De kommer under hela intervjun fram folk och vill hälsa. Jag förstår det. Tilde är precis sådär spontan och glad som man ser i rutan.

– Jag är alltid mig själv och så tycker jag det är viktigt att man är snäll. Det är en väldigt underskattad egenskap man borde uppskatta mer.

Sina brasilianska rötter vårdar hon ömt. Hon pratar portugisiska och är på besök ungefär var tredje år. Och man kan definitivt skönja arvet, inte bara i de grönbruna ögonen utan i det spontana, de yviga gesterna och gapskratten som kommer från magen. Inget av det känns speciellt svenskt. Och hon har lite typiskt bråttom. Vill få ut något av dagen. Den som började så tidigt.

– Jag gör ju inte sådana här intervjuer om jag inte är aktuell i något speciellt program, men jag ville faktiskt träffa dig, berättar hon utan omsvep.

Och det är då jag förstår att den där känslan jag hade tidigare, att hon kändes som en kompis, kanske är lite sann ändå.

Andra gillar också:

15 saker bara du som är lantis känner igen

17 gånger vi insåg att Charlie Hunnam skulle vara en bättre Mr Grey

17 saker som du bara fattar om du är en kort tjej

FRÅN FÖRSTASIDAN