Thomas Ravellis tunga sjukdomstid – har opererats för hjärtfel

Thomas Ravelli med familjen.

Thomas Ravelli, 62, har en plågsam tid bakom sig. Målvaktshjälten från VM 94 har opererats.
För första gången berättar han om hjärtfelet som upptäcktes för två år sedan.
– Det här året har varit en pärs.
5 svenska kändisar som bär sina ärr med stolthet
Slå på ljud

Thomas Ravelli – som efter karriären har vunnit Mästarnas mästare 2014 och deltagit i Let's dance 2019 – är långt ifrån återställd.

– Jag trodde inte att man skulle bli så här oerhört påverkad. Jag var ute och gick nyss, drygt 500 meter, och jag klarade inte mer. Jag var helt slut.

För två år sedan upptäcktes det att han hade hjärtfel och för två veckor sedan genomgick han operation.

– Det kom som en chock. De gjorde en rutinundersökning inför Let’s Dance, där jag var med 2019. Där fick jag reda på att jag hade läckage på två klaffar. Jag hade säkert gått runt med det där i flera år utan att veta om det.

Thomas Ravelli och Jasmine Takács i Let's dance 2019.

Thomas Ravelli och Jasmine Takács i Let's dance 2019.

Först nu väljer Ravelli att prata om sitt hälsotillstånd. Ingreppet tog fyra timmar. Ravelli skulle ha opererats i våras men blev sjuk i covid.

– Då fick jag blodproppar i lungorna. Jag har haft lite oflyt nu. Jag fick problem med ögat förra året och det är fortfarande inte bra, så jag skulle ha haft klippkort på sjukhuset, säger han till Expressen.

Ravelli höll på att svimma på Apoteket

Ravellis väg tillbaka är lång.

– Jag mår ändå ganska bra. Men vissa delar i hjärtat har förstorats på grund av de här läckagen och man är ju väldigt sliten. Inte så konstigt med tanke på att jag låg i den där maskinen i fyra timmar och hjärtat stod stilla, säger han och fortsätter:

– Min dotter kom och hämtade mig på sjukhuset och jag följde med henne in på apoteket. Jag höll på att svimma. Jag har varit hemma i ungefär en vecka och mest legat på soffan. Just nu orkar jag inte så mycket.

Thomas Ravelli och frun Catherine.

Thomas Ravelli och frun Catherine.

För Ravelli väntar nu ett halvår av rehabilitering.

– Det kommer bli tuffa månader, men jag måste ju försöka komma tillbaka. Det finns inget annat. Det får bli steg för steg. Jag måste försöka komma tillbaka i gammalt gott slag, men det kommer ta tid.

Ravelli vet inte hur länge han haft hjärtfelet, men när beskedet kom meddelade han tvillingbrodern Andreas som också är före detta elitfotbollsspelare.

– Han har också testat sig. Det måste man göra med tanke på att vi är enäggstvillingar. Men han har inte några problem. Det är märkligt hur sånt här kan uppstå.

LÄS OCKSÅ: Thomas Ravellis barn har vuxit upp – så ser de ut i dag

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN