TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Micke Leijnegards attack mot Jessica Almenäs program Superstars

11 sep, 2021 
Emil Karlsson Lagnelius
Micke Leijnegard och Jessica Almenäs.

SVT:s Mästarnas mästare utmanas av Kanal 5:s Superstars.
Nu delar Micke Leijnegard ut frän kritik mot konkurrenten.
– Det är en jättedålig kopia, säger han i podden Värvet.

Annons
5 saker du inte visste om Jessica AlmenäsBrand logo
5 saker du inte visste om Jessica Almenäs

Micke Leijnegard, 57, befinner sig just nu i Spanien under en månad för inspelningarna av nya säsongen av Mästarnas mästare, som sänds under våren 2022.

Strax innan avresan gästade han podden Värvet som drivs av Kristoffer Triumf, 47.

I samtalet är Leijnegard frispråkig och inleder med att dela ut en syrlig passning till de som producerar Mästarnas mästare.

– Jag kan tycka att jag är inblandad i alltför låg utsträckning, jag vill vara med mer. Men i tv-världen finns fasta positioner. Producenten, i vårt fall Pontus Gårdinger, är nästan allsmäktig. Han är arkitekten och ska man hålla på och jiddra med det och försöka ändra upplägget måste man sitta i möten, och det orkar jag inte.

Micke Leijnegard och finalisten Johanna Larsson gratulerar André Myhrer till segern i Mästarnas mästare 2021.
Micke Leijnegard och finalisten Johanna Larsson gratulerar André Myhrer till segern i Mästarnas mästare 2021.

På frågan vad han vill ändra, eller snarare förhindra, svarar Leijnegard:

– Public service har plötsligt hamnat på marknaden eftersom det handlar om klick. Visst, det har varit tittarsiffror förut också, men nu blir det mycket mer brutalt. Det finns en oerhörd fara i det för jag tycker att det finns en poäng i att det finns public service-program och att det syns att det är det. ”Det här kan inte göras av ett kommersiellt bolag”. Och om vi börjar jaga klicken riskerar vi att hamna i...

Annons

Leijnegard tar ett andetag och levererar sedan en verbal smocka mot konkurrenten Superstars, som sänds på Kanal 5 och leds av Jessica Almenäs, 45.

– Då skulle vi kunna köpas av Discovery, som ju gör en jättedålig kopia, pardon my french, i Superstars. Om vi anpassar oss och börjar jaga klick så finns det en risk att de bara kan ta över och slå ihop de här två.

Leijnegard vill inte att Mästarnas mästare blir som Big Brother

Leijnegards utläggning i Värvet stannar inte där och han fortsätter:

– Om vi börjar jaga klick, då kan vi även börja jaga naket, bråk, stora konflikter mellan deltagarna. Du vet, Big Brother och folk som blir fulla och pissar på dörren. Det är en fara – och där vill jag vara en portvakt.

Carolina Klüft, Maria Pietilä Holmner och Helena Ekholm i Superstars 2021.
Carolina Klüft, Maria Pietilä Holmner och Helena Ekholm i Superstars 2021.

Superstars har tidigare fått kritik för att plagiera Mästarnas mästare. Redan 2017 skrev Aftonbladets tv-tyckare Jan-Olov Andersson: ”Snudd på att SVT skulle kunna stämma Kanal 5 för att ha plankat konceptet rakt av”.

Annons

Axel Eriksson, programdirektör på Discovery, svarade då på kritiken till Dagens Media:

– Superstars är ju orginalet och en svensk klassiker sedan 70-talet. Det är klart att det finns likheter när ikoniska atleter möter varandra i olika tävlingar men det finns tydliga olikheter också. Den här typen av diskussioner brukar uppstå när klassiska program gör comeback i moderniserad tappning. Det blev en liknande "debatt" när SVT:s "Fråga Lund" gjorde comeback, då beskylldes programmet för att vara en kopia av Filip & Fredriks "Boston tea party". Men återigen – Superstars är orginalet.

Första gången Superstars sändes var i SVT 1975, då med Lars-Gunnar Björklund och Arne Hegerfors som programledare. Programformatet har gjort comeback flera gånger, då i TV3, men sedan 2017 sänds programmet i Kanal 5.

Mästarnas Mästare startade i SVT 2009 och går 2022 in på sitt 14:e år, alla år med med Micke Leijnegard som programledare.

Foto: Janne Danielsson/SVT, TT & Discovery+

Annons