LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Ted Åströms sjukdomsbesked – berättar om diagnosen: ”Trötta”

20 aug, 2023 
Ted Åström är aktuell med konstutställning och i SVT:s julkalender 2023.
Men den folkkära skådespelaren tampas också med en diagnos som gör att han behöver kryckor.
– Nerverna längst fram i fötterna har blivit trötta, så jag har fått lite svårt att gå, har han tidigare berättat för Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kan Alexander Karim de kända filmcitaten?Brand logo
Kan Alexander Karim de kända filmcitaten?

Ted Åström, 78, är en av våra mest folkkära skådespelare och musiker. Vi känner igen honom som Olyckan i Trazan och Banarne, sotaren i tv-serien Madicken och trollet Kotte i julkalendern Trolltider.

Han bildade bandet Ted & the Caracas med Janne Schaffer och har även medverkat i Lasse Åbergs filmer Sällskapsresan och Repmånad.

Nu är han aktuell i en roll i SVT:s julkalender 2023 med namn Trolltider – legenden om Bergatrollet.

Men samtidigt har han tvingats stödja sig på kryckor.

Annons

Har diagnosen polyneuropati i fötterna

I P4 Extra berättar Åström att han har diagnosen polyneuropati som satt sig i fötterna. Det har gjort att han har sämre balans och därav behöver kryckor ibland.

– Jag har något som heter polyneuropati i fötterna. Det är nervbanorna ner i fötterna som har blivit trötta. Vilket gör att jag har svårt med balansen, säger Ted Åström i intervjun och fortsätter:

– Det är ingenting som hindrar mig när jag jobbar på scen, det går bra. Men om jag går långa sträckor så… Det beror på att jag sprang 13 Stockholm marathon och låg på 250-300 mil om året i 20 års tid som jag sprang. Det har satt sig i fötterna kanske.

Ted har tidigare berättat för Hänt om hälsan.

– Jo då, jag mår bra förutom att jag har problem med mina fötter. Nerverna längst fram i fötterna har blivit trötta, så jag har fått lite svårt att gå. Men i övrigt är det bra.

Såhär skriver 1177 om diagnosen:

”Polyneuropati är en sjukdom i flera av kroppens nerver. Den börjar oftast i benens nerver och gör att du gradvis får sämre känsel i fötterna och svårare att gå.”

Annons
Skådespelaren och musikern Ted Åström.
Ted Åström hade även rollen som Steve i Rederiet.
Annons

Debuterar som konstnär med konstutställning i Öregrund

Förutom rollen i nya julkalendern så gör Ted debut som konstnär med en konstutställning.

Hans utställning kommer att hänga i Brygghuset Öregrund på Källargränd, ett stenkast från havet, under Badortsdagarna 18-20 augusti i Roslagen.

FOTO: Nora Lorek / TT

Annons