SVT:s krav på deltagarna i Allt för Sverige

Alla deltagare i Allt för Sverige 2019
SVT:s megasuccé Allt för Sverige är tillbaka med tio nya amerikanska deltagare som vill utforska sina svenska rötter.
Nu avslöjar producenten Christer Åkerlund vilket krav produktionen haft på deltagarna, samt berättar om den dramatiska första inspelningsdagen.
– Det var jättestarka känslor när de klev iland, mycket tårar, säger han till Hänt.
Annons

SVT:s populära program Allt för Sverige är tillbaka i tv-rutan för en nionde säsong.

Konceptet är detsamma: tio amerikaner med svenska rötter kommer till Sverige för att lära sig om landet, tävla i landskunskap och få fler pusselbitar till sina ursprung.

Annons

Christer Åkerlund är producent för Allt för Sverige och avslöjar att produktionen arbetar hårt med att hitta rätt slags deltagare. Dels kontaktar de alla svensk-amerikanska föreningar i USA och försöker få in så många ansökningar som möjligt.

På pappret kan deltagarna se vilt skilda ut, i årets säsong är den yngsta deltagaren 22 år medan den äldsta är 71 år. Men produktionen bakom Allt för Sverige har vissa krav som deltagarna i programmet måste uppfylla.

Annons

– Det allra viktigaste är att de ska ha en stor passion för sitt ursprung och verkligen ska vilja göra resan, säger Christer Åkerlund och fortsätter:

– Vi vill ha en bra spridning i gruppen med olika åldrar och bakgrunder. En del träffar vi flera år i rad innan de kommer med, det ska vara en bra mix och de ska ha en historia som har betydelse.

Dramatiken under SVT:s Allt för Sverige 2019

En annan viktig detalj som castingteamet helst inte rubbar på är att amerikanerna, trots sin svenska härkomst, aldrig ska ha varit i Sverige förut.

– I år är alla blankt papper och vi flög dem till Danmark. Det är viktigt för mig att filma deras första steg på svensk mark, säger Christer Åkerlund.

Resan från Danmark till Sverige blev dock turbulent. Deltagarna skulle åka med en fiskebåt över till en småbåtshamn på den svenska sidan, men den dagen var vädret inte med inspelningsteamet.

Annons

– Den dagen vi skulle filma var det jättetjocka moln och stora vågor. Det blev väldigt äkta för dem, säger Christer.

Någon fara för deltagarna fanns dock inte under resans gång:

– Det var en stor båt och en kort resa. Men det var tillräckligt för att de skulle hinna bli illamående. De drog parallellerna till hur det var för deras förfäder när de lämnade Sverige i båt. Det var jättestarka känslor när de klev iland, mycket tårar, säger Christer Åkerlund.

”Som en chock för oss”

Just starka känslor och tårar är något som tittarna inte behövt sakna i Allt för Sveriges historia. Till en början var det något som även chockade produktionen.

– När vi gjorde första säsongen så kom allt som en chock för oss, vi insåg att det betydde saker, säger Christer.

Annons

Samtidigt tar inte känslorna slut när kamerorna slocknat, Christer Åkerlund vittnar om att deltagarna påverkas mycket av vad de får vara med om och uppleva på svensk mark. Att få veta saker om sitt ursprung har påverkat många av de amerikanska deltagarna.

– De känslorna som syns i tv är inget som stannar när inspelningsdagen är slut, det fortsätter ju. Jag skulle nog vilja påstå att 70-80 procent av dem som var med i Allt för Sverige kan skriva på att det förändrat deras liv på jättemånga sätt, många känner att de kommer tillbaka och är stärkta i sitt liv.

FOTO: SVT

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Annons
Laddar nästa artikel…