TRENDAR JUST NU!Bianca IngrossoPernilla WahlgrenFarmen 2024Melinda JacobsE-type

Tittarnas kritik mot SVT efter upptäckten i julkalendern Mirakel

17 dec, 2020 
Julkalendern Mirakel 2020
Foto: TT
Årets julkalender Mirakel har nu sänts i hela 17 dagar.
Efter en fråga från SVT regnar det nu in åsikter som visar vad det svenska folket egentligen tycker.
”Det upplevs som om detta är medvetet gjort av SVT”, skriver en kritisk tittare på Facebook.
Annons
Mandelmanns jul 2020Brand logo
Mandelmanns jul 2020

Med en vecka kvar till julafton har hela 17 avsnitt av årets julkalender nu visats. SVT-serien, som hjälper barn och vuxna att räkna ned till jul, ska falla många i smaken.

Detaljerna i julkalendern Mirakel anses för avancerade

Årets julkalender Mirakel handlar om om de två flickorna Mira och Rakel. Mira lever år 2020 på ett HVB-hem medan Rakel levde år 1920 med sin familj på samma herrgård. I det första avsnittet av julkalendern uppfinner två forskare ett svart hål som plötsligt hamnar på herrgården där Mira idag bor och där Rakel då bodde hundra år tidigare. Genom hålet kan flickorna byta plats med varandra och leva i varandras tidsepoker.

Redan efter det första avsnittet möttes julkalendern av kritik då föräldrar menade att det var svårt för barnen att hänga med i allt som skedde.

”Små barn förstod inte att de kom in i varandras kroppar - alls.”, skrev bland annat en tittare efter premiären.

Annons

Det har även riktats hård kritik mot att huvudrollskaraktären Mira bor på ett HVB-hem, då många menar att SVT förskönar bilden av HVB-hem och att vara föräldralös.

Delade åsikter efter SVT:s fråga om julkalendern – hårda kritiken

Mycket har skett sedan det första avsnittet och idag är det blandade åsikter som dyker upp i kommentarsfälten på SVT:s Facebooksida. En del menar att det är den bästa julkalendern som de någonsin har sett, medan andra känner tvärt om. I ett inlägg på SVT:s Facebook-sida har kanalen nu frågat tittarna vad de tycker om julkalendern. Det visar sig finnas ytterligare en hel del kritik som det svenska folket nu lyfter bland kommentarerna.

”Ena 6-åringen blev rädd för döden i en vecka och kunde inte sova efter första avsnittet. Sedan har vi inte sett den mer Jag gillar den dock men har inte hunnit se se mer än ett fåtal avsnitt än.”, skriver en tittare.

”Tycker den är riktigt dålig , fick ingen julkänsla alls. Varken jag eller barnen vill titta längre. Även de flesta i min omgivning som inte tittar längre.”, skriver en annan.

Annons

”Säkert toppen för alla familjer där ingen är adopterad eller bor på HVB-hem. Synd på en annars bra julkalender att skildra atpotion och HVB-hem helt felaktigt. Särskilt som ämnena inte är nödvändiga för handlingen. Visst, julkalendern är fiktion och det finns mer i handlingen som är påhittat men varför inte undvika ämnen som vissa barn kan må verkligen jättedåligt av? Varför exkludera vissa grupper från att kunna titta? Att adoption och HVB-hem är extremt känsligt är inte svårt att förstå så det upplevs som om detta är medvetet gjort av SVT för att krydda handlingen för de barn som inte är drabbade. Dåligt!”, skriver en tredje.

Det är alltså spridda skurar gällande hur läskigt det bör vara, hur mycket julkänsla den ska förmedla och vilka ämnen som bör tas upp. Vad tycker du om Mirakel?

Annons