SVT-profilen om okända uppväxten – i religiösa sekten: ”Anpassar sig eller blir ensam”

09 okt, 2017 
AvJoakim Almén
Vi är vana att se SVT-programledaren Micke Leijnegard leda succén ”Mästarnas mästare” med sitt trygga – norrländska – lugn. Nu berättar han om sin okända uppväxt – i en religiös sekt: – Vi flyttade jättemycket, säger han till Svensk Damtidning.
Annons

Micke Leijnegard, 53, har lång erfarenhet från olika jobb på SVT. Efter många på sporten började han under mitten av 2000-talet så sakteliga byta inriktning och blev programledare för nyhets- och underhållningsprogram. Vi har bland sett honom som ankare i ”Gomorron Sverige”-studion, trygg programledare i långköraren ”Mästarnas mästare” och nu senast tillsammans med Carolina Klüft, 34, i underhållningsprogrammet ”Duellen”.

Nu öppnar den populära programledaren upp som sin uppväxt i Maranatarörelsen, en sorts avknoppning från den frireligiösa pingströrelsen. Att vara med i den religiösa sekten var, enligt Micke, både givande, innehållsrikt och äventyrligt – men också tufft. Han säger att hans föräldrar skyddade sina barn att från att bli hjärntvättade.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Vi flyttade jättemycket. Mest i Västerbotten. I Skellefteå har jag mina rötter och i Umeå, där jag har fem stycken nära vänner kvar. Min familj bor i Hälsingland. Antingen anpassar man sig eller så blir man ensam, säger han till Svensk Damtidning.

Annons

Det är inte första gången Leijnegard pratar om sin alternativa uppväxt. I en intervju med Aftonbladet har han tidigare berättat om sin sektuppväxt.

– Mitt liv var faktiskt oerhört normalt. Det där med Maranata och alla väckelsemöten var lika vanligt som att gå och handla. Det ingick. I min familj var det egentligen inte så religiöst. Vi bad inte bordsbön, och det var knappt vi läste “Gud som haver…” på kvällarna. Vi hade högt i tak och fördomsfritt – det är väl därför jag inte blivit så skadad som jag skulle kunnat bli. Mina föräldrar är – och var – coola och vi barn fick ha jeans och moderna kläder. Morsan och farsan var ju ingen ”sekt”, sa han då.

I samma intervju berättade han också varför föräldrarna – tillslut – hoppade av.

– Framförallt ledaren, Imsens, allt mer tilltagande sektledareambitioner. Från början var rörelsen socialistisk. Jag gick i tvåan när mina föräldrar hoppade av. Efter det kom det mycket dumt i rörelsen. Som att alla kvinnor skulle skyla sig med hucklen och grejor. Det där upplevde aldrig jag.

Annons

FOTO: SVT, IBL

Annons