TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Ny demokrati-grundaren Ian Wachtmeister är död – blev 84 år

11 nov, 2017 
AvJoakim Almén
Sverige mest kända greve – tillika Ny demokrati-grundaren Ian Wachtmeister har gått bort efter en tids cancersjukdom. Ian Wachtmeister blev 84 år.
Annons

Efter en tids cancersjukdom har ”Sveriges mest kända greve”, Ian Wachtmeister gått bort natten mot lördagen – något han hustru Anna Wachtmeister, 54, bekräftar för Svenska Dagbladet. Ian Wachmeister blev 84 år. Wachtmeister avled i sviterna av cancer, en cancersjukdom som han själv berättade om i ett Facebook-inlägg i maj.

“Jag kommer tackla denna match som så många andra matcher i livet. Med full kraft av fighting spirit, livsglädje och hoppfullhet”, skrev greven, entreprenören och den tidigare politikern då, samtidigt som han bekräftade att han opererats flera gånger.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

“Jag opererade bort magsäcken och mjälten mm för någon vecka sedan och inom kort inleds en cellgiftsbehandling. Det var för en månad sedan jag fick kraftiga smärtor i magen som senare visade sig vara en tumör stor som en näve.”

Annons

I augusti uppdaterade Wachtmeister, än en gång genom ett Facebook-inlägg, omvärlden om sin sjukdomsstatus. Han var positiv och hade då genomgått en fjärde cellgiftsbehandling.

“De tidigare problemen med blodförgiftning löstes för en dryg vecka sedan. Nu är jag inställd på att samla kraft och vikt. Jag är optimistisk också för att viktkurvan ser ut att vända uppåt. Är nu på Stockholms Sjukhem men hoppas vara hemma om en vecka”, skrev han då.

Ian Wachtmeister är, förutom sin greve-status och titel, kanske mest känd för allmänheten som grundaren av partiet Ny demokrati. Det var Wachtmeister och Bert Karlsson, som grundade det omdebatterade partiet, och mellan åren 1991-1994 satt Wachmeister i riksdagen för partiet. Wachtmeister lämnade därefter partiet efter ett internt bråk.

– Jag hade tänkt att Ian Wachtmeister skulle bli statsminister, en annorlunda statsminister. Det var han som tog kontakt med mig med idén att starta ett parti, säger Bert Karlsson till SvD.

Annons

Förutom det politiska engagemanget var Wachtmeister även en framgångsrik entreprenör och författare. Han har släppt flera böcker, däribland Ankdammen (1988), Elefanterna (1990), Krokodilerna (1992) och Grodorna (2000). Under 1990-talet var han också medarbetare på TV3, med program som ”Ian och Werner” och ”I Grevens Tid”.

Ian Wachtmeister lämnar efter sig frun Anna Wachtmeister, 54, samt tre barnen JeanetteJohan och Jesper som han fick med sin första hustru, Ann Dickson.

Annons