Sveriges mästerkock-vinnaren Adam Thulin om tidigare missbruket

Adam Thulin i Sveriges mästerkock 2022

Tittarna jublade över Adam Thulins vinst i Sveriges mästerkock.
Nu blir han ny ambassadör för Mind och berättar öppenhjärtigt för DN om sitt tidigare missbruk och hur matlagningen blev räddningen.
– Fick medicin som utvecklade sig till ett missbruk, säger han till tidningen.
Här Är Vinnaren Av Sveriges Mästerkock 2022
0:28

Efter reklamen: Här Är Vinnaren Av Sveriges Mästerkock 2022

(0:28)

Slå på ljud

Sveriges mästerkock är ett av TV4:s mest familjära program som har visats på kanalen sedan år 2011. Hela 12 amatörkockar har nu fått titulera sig som vinnare och efteråt har flera fått blomstrande karriärer inom matlagning- och restaurangbranschen.

Årets final var jämn och jurymedlemmarna Markus Aujalay, Mischa Billing och Tom Sjöstedt hade inte det minsta lilla kritik att säga om finalisterna Adam Thulin och Jimmy Guos trerättersmenyer.

Men efter en lång överläggning stod det klart, Adam Thulin är vinnare av Sveriges mästerkock 2022. När vinnaren sedan kramade om sin familj var vinsten ett faktum och det gick inte att hålla tillbaka tårarna. I och med den skyhöga nivån på deltagarna har det varit enormt stort intresse kring både Adam och Jimmy. Och nu väljer vinnaren att öppenhjärtigt berätta om sitt tidigare missbruk och vikten av att bli ambassadör för Mind.

Adam Thulin blir ny ambassadör för Mind efter vinsten

I ett pressmeddelande berättar vinnaren Adam Thulin att han under en längre tid levt med psykisk ohälsa. I tonåren fick han en adhd-diagnos som förändrade hans liv.

– Jag har lidit av psykisk ohälsa så länge som jag kan minnas. Jag har haft mycket ångest och det har tagit form på olika sätt, säger Adam Thulin i pressmeddelandet.

Han berättar vidare hur viktigt det känns för honom att få bli ambassadör och att han själv funnit stöd i att andra varit öppna om psykisk ohälsa.

– Under många år har jag kämpat med min egen psykiska ohälsa och att kunna engagera mig i något som påverkat mig så mycket känns viktigt. Jag har funnit mycket stöd i att höra andra prata om det och om jag kan nå ut och berätta min historia kanske jag kan hjälpa i alla fall en person, säger han i pressmeddelandet.

Jimmy och Adam – finalisterna i Sveriges mästerkock

Finalisterna Jimmy och Adam blev nära vänner under inspelningen.

FOTO: TV4/Instagram

Adam om adhd-diagnosen – utvecklade missbruk av medicin

I en öppenhjärtig intervju med Dagens nyheter berättar han även hur han utvecklade ett missbruk av adhd-medicin. Han blev omhändertagen av LVU (lagen om vård av unga) och fick småningom behandling.

– Jag fick en adhd-diagnos och fick medicin som utvecklade sig till ett missbruk, säger Adam och fortsätter:

– Adhd-medicin är fantastiskt bra när det funkar, men det gjorde det inte för mig. Jag har fått jättebra hjälp och matlagningen tog mig ut ur missbruket. Jag skriver om det i kokboken.

Adam Thulin poängterar vidare att han vill ta bort tabun kring ämnet.

– Jag vill ta bort skammen och tror att det är bra, säger Adam.

Hänt har sökt Adam Thulin utan framgång.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN