Svenska kändisarna stöttar Blackout Tuesday – det här innebär dagen

Svenska kändisarna stöttar Blackout Tuesday – det här innebär dagen
2 juni 2020, Blackout tuesday, är en dag då musikbranschen stannat upp i syfte att protestera mot rasism och polisvåld.
Protesten går även starkt på sociala medier, där även svenska kändisar visar sitt stöd genom att dela en svart bild på sina kanaler.
Annons

Under tisdagen kan alla som är aktiva på sociala medier se mängder av bilder delade som inte föreställer någonting speciellt, utan endast är helt svarta.

Denna dag kallas för Blackout Tuesday och är planerad och skapad av delar av musikbranschen i syfte att protestera mot rasism och polisvåld.

Annons

Sedan den 46-årige afroamerikanen George Floyd greps av polis den 25 maj, har protesterna i USA varit massiva. Floyd kvävdes av en polis som satte sitt knä mot hans hals, och skadorna ledde senare till Floyds död.

2 juni 2020 – Blackout tuesday

Under hela tisdagen den 2 juni 2020 stannar musikindustrin i hela världen upp. Företag som deltar i protesten uppmanas att avstå från att släppa musik eller någon annan affärsverksamhet – för att protestera mot rasism och polisvåld.

Annons

Uppmaningen till detta inleddes av musikcheferna Brianna Agyemang och Jamila Thomas, på Atlanta Records.

Men det är inte bara musikindustrin som stannar upp, utan olika företag deltar på olika sätt. I USA uppmanas även alla svarta att undvika handla eller sälja just denna dag, med anledning av att visa en ekonomisk styrka och enhet.

På streamingtjänsten Spotify blir det också tyst. Företaget har gått ut med att de under dagen kommer att lägga till ett ögonblick av tystnad på 8 minuter och 46 sekunder på vissa spellistor och podcasts.

Svenska kändisar som deltar i sociala medier-protesten – Black lives matter

På sociala medier tog protesten snabbt fart. Det är flera tusentals människor världens över som under tisdagen delat med sig av bilder på sociala medier som är helt svarta.

Annons

Och våra svenska kändisar var inte sena på bollen med att stötta och delta i protesten på sociala medier.

Redan under morgonen har kändisar som Jessica Almenäs, Tess Merkel, Cleo Kinnaman, Hollywoodfrun Elena Belle, Bianca Ingrosso, Malin Berghagen, rapparen Petter, Laila Bagge, Ida Warg och många, många fler.

”Black lives matter”, skriver Laila Bagge till sin bild följt av ett rött hjärta.

View this post on Instagram

Black lives matter ❤️ #blackouttuesday

A post shared by Laila Bagge (@lailabagge) on

FOTO: Eero Hannukainen/TT, Karin Törnblom/TT, Olle Sporrong/TT

Annons

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Annons
Laddar nästa artikel…