LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Därför skaffade Suzanne Axell aldrig barn – orden om sitt förflutna

15 okt, 2022 
Suzanne Axell, en av SVT:s största och mest folkkära programledare.
SVT-profilen Suzanne Axell är en av Sveriges mest folkkära programledare och är just nu aktuell med ny bok.
I en intervju väljer tv-stjärnan nu att berätta om anledningen till varför hon aldrig skaffade några barn.
– Jag bestämde mig..., säger hon.
Annons
5 udda fakta du vill veta om Melodifestivalens nya programledare Jesper RönndahlBrand logo
5 udda fakta du vill veta om Melodifestivalens nya programledare Jesper Rönndahl

Suzanne Axell, 66, var programledare för SVT:s populära långkörare Fråga doktorn från 2003 till 2021. Under våren 2021 kunde vi även se Axell dansandes TV4:s Let's dance och just nu är hon högaktuell med en ny bok.

Med över 40 år i branschen släpper hon nu Livet efter 60 – en bok hon hoppas ska inspirera kvinnor. Och i en ny intervju med Aftonbladet berättar hon nu om bokens viktiga budskap och anledningen till att hon själv aldrig skaffade några barn.

Slutade som programledare för Fråga doktorn efter 18 år: ”Tufft i längden”

Suzanne Axell arbetade med Fråga doktorn i hela 18 år. Men under vintern 2021 kom beskedet att hon lägger programledarrollen på hyllan.

– Nej, jag slutar inte på Fråga doktorn. Jag slutar som programledare, men fortsätter att jobba i redaktionen. Jag kommer att göra reportage och följa upp en del av alla våra fina gäster som vi har haft genom åren, för att se vad som hänt i deras liv. Direktsändningarna varje vecka har inneburit att jag har haft 130 mils pendling till jobbet, och det är tufft i längden, har hon tidigare berättat i en intervju med Aftonbladet.

Annons

Den som tog över programledarrollen efter Axell blev Sofia Rågenklint, även hon känd SVT-profil som innan varit på Go’kväll och Fråga doktorn hälsa.

Suzanne Axell ledde Fråga doktorn i många år. På bilden syns hon med läkaren Karin i programmet.
Bild från Fråga doktorn 2019. Programledare Suzanne Axell och Karin Granberg, som då var ny läkare i SVT:s Fråga doktorn.

Axell skaffade aldrig några barn: ”Min barndom dog när jag var 8 år”

När Suzanne nu intervjuas av Aftonbladet beskriver hon att boken är viktig då gruppen ”kvinnor efter 60” i flera fall blivit bortglömd, enligt Axell. Hon har bland andra intervjuat Marie Göranzon, en polischef och andra stora namn i boken.

Enligt tidningen skriver tv-profilen att: ”Min barndom dog där när jag var 8 år”. Suzannes pappa var inte närvarande under uppväxten och SVT-profilen kommer då in på att det dels präglat henne till att inte skaffa några barn.

– Av att jag bestämde mig för att jag inte ville ha barn. Jag ville ha ett yrke och försörja mig själv – inte vara beroende av någon kille. Jag blev noggrann i relationer och har varit försiktig i mitt val av partner. Jag hade velat prata med honom och fråga varför han gjorde som han gjorde men han gick bort tidigt, säger Suzanne till tidningen.

Suzannes bok Livet efter 60 finns att köpa i vanliga bokhandeln eller på internetbokhandel, såsom Adlibris.

FOTO: Ola Axman/Aftonbladet/TT

Annons