LÄS MER:Pernilla WahlgrenRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarnaExklusivt på Hänt
Festis marknadsföring banner

Stefan Odelberg om relationen till sin bror – efter olyckan

25 okt, 2020 
AvLovisa Ström
Stefan Odelberg
När Stefan Odelbergs storebror var sex år var han med om en tragisk olycka som gjorde att han blev rullstolsburen.
I en intervju med Hemmets Journal berättar programledaren om relationen till sin bror.
– Jag skämdes, säger han.
Annons
TV4:s ursäkt till tittarna efter stora missen i BingolottoBrand logo
TV4:s ursäkt till tittarna efter stora missen i Bingolotto

Komikern och numera Bingolotto-programledaren Stefan Odelberg växte upp tillsammans med sin familj i Göteborg. I en intervju med Hemmets Journal berättar han nu om sin uppväxt, och den speciella relation till sin storebror Kacko.

Stefan om Kackos tragiska olycka

Det var när Kacko var ute och lekte med två kompisar som de upptäckte att en luftballong var påväg att landa och därmed bestämde sig för att följa efter den. Men för att följa ballongen var de tvungen att korsa en väg, och det var då olyckan var framme.

– De hann aldrig se bilen som kom i full fart och körde rakt på Kacko. Han flög i väg ett 30-tal meter och det var väldigt nära att han inte överlevde. Så fruktansvärt, man kan inte ens föreställa sig hur det måste ha varit för våra föräldrar, säger Stefan om den tragiska händelsen.

Kacko skulle precis fylla sex år när det hände, och smällen från bilen skadade honom så hårt att han låg i koma i ett helt år. Stefan berättar hur hans bror låg i fosterställning och hur det tog åtta månader innan läkarna kunde märka några som helst förbättringar. Det de till slut märkte var att han sakta men säkert började sträcka på sig, och efter tolv månader blev han utskriven.

Annons

– Han låg aldrig i respirator, utan hans kropp fick själv vakna, berättar programledaren.

Men när han vaknade skulle ingenting vara som förut. Det visade sig att höger sida inte fungerade och Kacko blev därför rullstolsburen. Det var inte bara det som var annorlunda. Kacko stannade även i utvecklingen, och i intervjun berättar Stefan att han alltid har känt som att det är han som är storebror till Kacko istället för tvärtom.

Stefan om relationen till brorsan

När Stefan var tonåring skämdes han över sin storebror. Anledningen var att många barn i skolan skrattade och skämtade om de elever med variationshinder, vilket gjorde att han aldrig vågade berätta om sin bror. Men när han var 18 år så ändrades det helt.

– Då var det ungefär som att jag vaknade upp och undrade vad jag höll på med egentligen. Kacko var min bror, jag älskade honom och var stolt över honom för den han är. Det fanns absolut inget att skämmas över, säger han.

Annons

Idag är deras relation stark och Stefan försöker hälsa på sin bror så ofta han bara kan. Men nu under våren har han inte kunnat vara där lika ofta som han önskat.

– Våren med pandemin har varit väldigt jobbig, då jag inte fick åka dit. Jag saknade honom mycket. Även om Kacko inte kan prata förstår jag det mesta han vill säga, antingen via olika ljud eller teckenspråk. Jag hör direkt om han är glad, ledsen eller arg.

FOTO: TT

Annons