LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Därför försvann Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg – verkliga orsaken

15 nov, 2022 
Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg var radarparet i På spåret under många år.
Men tre år innan Ingvars bortgång slutade de prata med varandra.
Men vad hände egentligen mellan dem? Hänt reder ut!
Annons
Ingvar Oldsberg är död – blev 76 år gammalBrand logo
Ingvar Oldsberg är död – blev 76 år gammal

Långköraren På spåret är tillbaka i SVT med en 33:e säsong i ordningen. Programmet har blivit ett stående inslag, och är i dag lika självklart i tablån som det var när det startade 1987.

På spåret är en svensk programidé som hade premiär för första gången i september 1987 och är ett underhållningsprogram i frågeformat. Deltagarna tävlar i lag och ska med hjälp av ett klipp som visar ett tåg gissa slutstationen.

Ingvar Oldsberg kom att bli ansiktet utåt för det populära programmet och han var dessutom med och utvecklade formatet innan den slutgiltiga programidén var framtagen och redo att visas för tittaren.

Sedan På spåret började sändas har det varit ett fortsatt enormt intresse och det sänds en gång om året med undantag för 1989, 1992 och 1994 då det inte fanns med i tablån.

Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg blev radarparet i På spåret

Ingvar var programledare för På spåret redan från start och fortsatte sedan fram till 2009. Han satte minst sagt sin egen prägel på programmet.

Annons

1995 kom även journalisten och författaren Björn Hellberg in i rutan som fast domare och tillsammans blev de ett riktigt radarpar. Innan detta hade han dessutom själv vunnit programmet vid fyra tillfällen som tävlande.

Men 2009 kom att bli duons sista säsong och de båda lämnade På spåret. I samband med att de båda slutade så sändes ett minnesprogram – På Spåret – Oldsbergs favoriter.

Men vad hände egentligen när de två legendarerna lämnade och ersattes av programledare Kristian Luuk och domare Fredrik Lindström?

Därför valde profilerna att lämna programmet

I en tidigare intervju med Nöjesbladet berättar Ingvar att det var duons egna beslut att lämna programmet – de kände att de hade gjort sitt efter alla år tillsammans.

Annons

– Jag har ju gjort På spåret i 23 år, från 1987 fram till 2009. När Björn Hellberg och jag hade gjort 20 år så sa vi att vi skulle lägga av. Men det gjorde vi inte, så då fortsatte vi. Till slut var det vi som kände att det var tillräckligt och det är mycket möjligt att någon annan också kände det, sa Ingvar till Nöjesbladet.

Även Björn har berättat för Expressen att han hade en hel del annat på sitt bord som gjorde att han valde att sluta med På spåret.

När programmet firade 25 år så bjöd de in gamla vinnarna till en mästaromgång. Men Björn avböjde att ställa upp.

– Jag fick frågan, men vill helt enkelt inte vara med igen, säger Björn Hellberg till Expressen.

Ingvars bortgång – dog dagen efter en höftoperation

Den 10:e februari 2022 somnade Ingvar in i närvaro av sin särbo Maria Sandeblad och barnen Staffan, Viktoria och Karolina. Han blev 76 år gammal. Programledaren gick bort efter en kort tids sjukdom, bara timmar efter att han genomgått en höftoperation på Mölndals sjukhus.

Annons

– Han hade opererat höften på onsdagen. Sedan tog han sig hem på torsdagen trots att han hade sagt till mig att han skulle vara kvar en dag till, vilket var väldigt typiskt pappa. Men han fick en hjärtinfarkt när han var hemma och hamnade på Sahlgrenska vilket blev en väldig chock, berättade hans dotter Viktoria efter hans bortgång för Aftonbladet.

Björn Hellberg dök inte upp på vännens begravning – sonens teori

Den 16:e mars begravdes tv-legendaren i Råda kyrka i Mölnlycke där han hade blivit både döpt och konfirmerad. På den stora ceremonin fanns flera av hans nära vänner som Lasse Kronér, Carl-Jan Granqvist och Lotta Bromé.

Någon som däremot lyste med sin frånvaro var Ingvars före detta parhäst Björn Hellberg. Skälet skulle varit att han hade svåra smärtor efter en fallskada.

– Ingvar och jag har ju jobbat ihop sedan 1973, det vill säga i nästan 50 år. Och då känns det ju väldigt egendomligt att man inte kunde vara med på den här avslutningen, sa Björn Hellberg till Aftonbladet efter begravningen.

Annons

Men Ingvars son Staffan hade en helt annan teori. Det före detta radarparet hade knappt pratat med varandra sedan 2019 när deras relation blev ordentligt infekterad.

Ingvar och Björns infekterade relation – anledningen bakom

Detta ska ha hänt efter att På spåret blev utsett till tidernas bästa underhållningsprogram i TV4:s program Sveriges bästa. Björn fanns då på plats för att ta emot priset – men för Ingvar kom det som en chock då den informationen inte hade nått honom.

– Jag ringde pappa samma kväll som det var ”Sveriges bästa” på tv. Luuk och Lindström satt där och Björn. Pappa sa att det var så många som hade ringt honom, men att han inte visste någonting. ”Björn har inte ringt och sagt att det är någon prisutdelning”, berättade sonen Staffan för Aftonbladet.

Ingvar hade senare ringt upp Björn för att fråga vad detta handlade om utan att Björn förstod vad han pratade om.

Efter detta så ska Björn och Ingvar inte ha pratat med varandra mer. Björn gjorde flera försök att höra av sig men utan framgångar.

Annons

– Jag blev förvånad att han tog det så väldigt hårt för jag har alltid varit den som har hållit mig i bakgrunden av oss två, jag har hela tiden låtit honom gå fram i alla sammanhang. Vi kan ju aldrig få svar på om han ansåg att vänskapen tog slut, men för mig gjorde den inte det.

Han berättar också att anledningen till hans frånvaro på begravningen var hans hälsotillstånd och inget annat.

– Det var omöjligt för mig att åka på begravningen. Både jag och min fru hade precis haft covid och dessutom kunde jag inte ens med smärtstillande komma in i en bil. Jag försökte dagen innan, men det gick inte. Då meddelade jag anhöriga att jag tyvärr inte kunde komma. Så där tycker jag att jag är helt oskyldig.

FOTO: TT/BYRMO CAROLINA/Aftonbladet/Karin Törnblom

Annons