LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Därför försvann Björn Hellberg helt efter succén i På spåret

18 maj, 2021 
Björn Hellberg - På spåret
Björn Hellberg var en del av succéprogrammet På spåret i flera års tid tillsammans med Ingvar Oldsberg. Men vad har hänt sedan han slutade på På spåret? Hänt reder ut!
Annons
Allt du vill veta om succéprogrammet: "Alla mot alla"Brand logo
Allt du vill veta om succéprogrammet: "Alla mot alla"

Journalisten och författaren Björn Hellberg, 76, var domare i På spåret i många säsonger tillsammans med Ingvar Oldsberg, 76. Han är dessutom känd för att ha skrivit ett stort antal deckare om polisen Sten Wall men även flertalet faktaböcker.

Björn Hellberg om sin resa i På spåret – ”privilegiet”

Björn Hellberg är gift med Inger Hellberg sedan 1979 och totalt har de sju barn. Under pandemin har han fått tid att umgås mer med frun men han har även hunnit skriva hela två böcker! Han är sannerligen en flitig författare, han har exempelvis hunnit med en bok om året sedan debuten 1969.

I en intervju med Kvällsposten i fjol berättade han om sin resa i På spåret.

– Jag var med i 21 år. Jag har ju haft privilegiet att få åtnjuta många olika roller. Först som tävlande i fyra år. Sedan som domare och så hjälpte jag till med en del ledtrådar och konstruktioner av frågor. Jag skrev också sketcherna där jag och Ingvar Oldsberg agerade som nationella fånar, säger Björn Hellberg.

Annons

Han är dessutom väldigt glad att programmet finns kvar än idag, men att han inte saknar att medverka som varken domare eller deltagare.

– Jag saknar inte det men jag tittar på det. Jag tycker att det är kul att det lever vidare. Det är en svensk originalidé, säger han.

Det gör Björn Hellberg idag – efter succéåren i På spåret

Nyligen kunde vi se honom i TV4:s Efter fem där han berättade om hur han ser tillbaka på karriären. Han har nu skrivit sin 66:e bok.

– 65 eller 66 det beror på hur man räknar litegrann. Det märkliga är, som jag känner tacksamhet för – att jag har kvar samma entusiasm och skrivglädje sen jag började skriva för 62 år sedan. Det har inte mattats av och det är väldigt värdefullt att man har kvar drivfjädern, säger Björn i programmet.

Så vad gör Björn Hellberg idag efter sina framgångar i På spåret? Han har såklart fortsatt som författare och tyckte sina säsonger i På spåret enkelt räckte. Nu är han nämligen åter aktuell med sin 25:e bok om kommissarie Sten Wall – som dessutom firar 40 år som bokkaraktär 2021.

Med andra ord har han inga planer på att sluta skriva verkar det som. I 40 år har han burit med sig karaktären Sten Wall som betytt oerhört mycket för honom.

– Jag hade ingen aning om att Sten Wall skulle hänga med så länge. Han har betytt mycket, om en författare lever intimt med sina romanfigurer så känner man ett slags sällskap, säger han i Efter fem.

FOTO: TV4 / Bo Håkansson

Annons