TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Sofia Wistam om vaccinet mot covid-19 efter dotterns insjuknande i narkolepsi

30 dec, 2020 
Sofia Wistam och Sindy Rahm
Foto: TT
Sofia Wistams dotter Sindy Rahm fick narkolepsi efter att ha tagit vaccinet mot svininfluensan.
Nu berättar programledaren om sina tankar kring vaccinet mot Covid-19.
Annons
Allt om Sofia WistamBrand logo
Allt om Sofia Wistam

Programledaren Sofia Wistam, 54, är mamma till fyra barn – Kid Eriksson, 29, Texas Wistam, 16, Lennox Wistam, 14, och dottern Sindy Rahm, 20.

När alla sommarvärdar presenterades för Sommar i P1 2020, så var Sofia Wistam en av sommarpratarna. Sommarpratet kom att bli väldigt uppmärksammat då Sofia talade om saker hon tidigare inte gjort. Hon valde att inleda sitt avsnitt med att läsa en lapp som dottern Sindy själv tidigare skrivit, om sin narkolepsi. Sofias dotter fick nämligen narkolepsi efter att ha tagit vaccinet mor svininfluensan 2009. I programmet berättade Sofia Wistam att det dröjde ett bra tag innan diagnosen fastställdes, för de förstod inte till en början att Sindy drabbats av just narkolepsi.

Dottern Sindys egna ord om livet med narkolepsi

Även Sindy har sedan sommarpratet uttalat sig om sjukdomen. I ett avsnitt av podcasten Wahlgren & Wistam berättade hon om stödet hon fått från det svenska folket samt hur det idag är att leva med narkolepsi.

Annons

– Jag har lärt mig att rutin fungerar jättebra för mig. Att vakna samma tid och ta medicin vid samma tid. Men det är klart att jag inte heller har velat bortprioritera att vara tonåring heller. Jag har velat stanna ute länge och då medicinerat mig för att kunna hålla mig vaken. Liksom att festa eller vara uppe sent och så kanske inte är ultimat, men det är svårt för man vill inte bortprioritera att känna att man lever liksom, sa då Sindy.

Sofia Wistams tankar gällande vaccinet mot Covid-19

Nu är frågan om vaccin större än någonsin. Efter ett år av coronapandemin har de första doserna landat i Sverige. Detta är något som Sofia och podd-kollegan Pernilla Wahlgren tar upp i ett nytt avsnitt av podcasten.

– Man ska verkligen vara källkritisk med vaccinet och läsa på ordentligt. Tänka efter, vem får vinning på det här och hur. Jag som alla vill ju få stopp på det här nu, jag tycker att det är jätteläskigt när man läser om Storbritannien och det nya muterade viruset. Tar det fart igen nu, vad händer?, säger Sofia och fortsätter:

Annons

– Det är klart att jag vill att det här vaccinet ska fungera.

Även om Sofia är positivt inställd till vaccinet så kan hon inte låta bli att oroas för ifall några biverkningar ska uppkomma – detta efter att på nära håll fått se dottern insjukna.

– Biverkningarna är ju kanske inte de som märks dem första åren. Biverkningarna kan ju komma sen. För er som inte är insatta då så fick ju min dotter narkolepsi av svininfluensa-vaccinet. Men fortfarande, det här var 2009 så det var många år sedan vaccinet togs. Fortfarande blir många flera i månaden insjuknade i narkolepsi från sprutan som togs 2009. Det är superläskigt det där, säger hon och fortsätter:

– Då blir det också att man såklart inte vet långsiktigt hur det här fungerar. Men dem har ju gjort massor av tester så jag ska inte negga om det här. Jag är helt oinsatt i hur mycket och vad de har gjort. Men de har ju hetsat fram det här, det har gått fort.

Annons