Sofia Wistams dotter Sindy bryter tystnaden efter sjukdomsbeskedet

Sofia Wistams dotter Sindy bryter tystnaden efter sjukdomsbeskedet

Det var i fredags som Sofia Wistam under sitt sommarprat berättade om dotterns svåra kamp mot sjukdomen narkolepsi.
Nu bryter dottern tystnaden för första gången.
– Jag har varit rädd att framstå som svag, säger hon.

Förra veckan sände programledaren Sofia Wistam, 54, sitt första sommarprat, och många lämnades berörda. Sofia pratade nämligen för första gången om hennes dotters kamp mot narkolepsi, den neurologiska sjukdomen som kännetecknas av störningar mellan vakenhet och sömn. Nu öppnar dottern Sindy upp om sina känslor kring sjukdomen för första gången.

Har inte velat prata om det

I Sofias och vännen Pernilla Wahlgrens podcast Wahlgren & Wistam pratar vännerna om Sofias sommarprat och hur allt har påverkat henne och dottern efteråt. Pernilla berättar att hon lyssnat på sommarpratet och att det, trots att hon redan visste som Sofia och dotterns situation, nådde henne väldigt starkt.

– Jag är så berörd, det var väldigt fint. Det var fint att få höra det nära, och du beskriver det väldigt bra, säger hon om vännens avsnitt.

Men Pernilla är inte den enda som blivit berörd. Sofias änglar-programledaren berättar att hennes mailbox och sociala medier har överösts av meddelanden från personer som lyssnat på hennes sommarprat. Meddelandena innehåller allt ifrån stöd och uppmuntrande kommentarer, till berättelser från familjer som befinner sig i samma situation. Bland annat är det många barn som själva lider av narkolepsi som har hört av sig för att ge dottern beröm för att hon vågat dela med sig av den svåra kampen. Men att prata om det har absolut inte varit en självklart för Sindy. Efter att hon fick sjukdomen för att ha tagit svininfluensanvaccinet när hon var nio år och har hon nämligen inte velat prata om det.

– Hon har ju behövt landa i sitt handikapp, i sin diagnos, i sin sjukdom. Liksom vad betyder det här? Och du vet, när man är ung och ska behöva sticka ut och vara annorlunda, det är ju det man minst vill. Och därför har hon sagt att jag inte får prata om det, och då har jag känt mig lite bakbunden för jag har ju velat ge kraft till det här, berättar Sofia.

Dotterns nya ord

Men senare i avsnittet spelar Sofia upp ett samtal med sin dotter, där hon ringer Sindy för att fråga hur allt känns efter att de berättat för svenska folket om situationen.

– Det har varit helt knäppt. Jag har ju valt att ha mitt konto stängt, men ditt kommentarsfält det var ju 1000 kommentarer. Så mycket kärlek och så mycket stöd, helt överväldigat, säger dottern.

Hon fortsätter.

– Det var ett stort steg för mig, för naturligt har jag alltid försökt dölja det så länge jag kan i rädsla att andra människor ska döma mig eller att jag ska bli sedd för min sjukdom. Och ja har varit rädd att framstå som svag, vilket har resulterat i att det ofta kommit fram sent.

De går vidare med att prata om hur det faktiskt är att leva med sjukdomen och Sindy berättar att hon med tiden lärt sig vad som fungerar bäst för henne, men att det trots det inte alltid är lätt att leva efter det när man är ung.

– Jag har lärt mig att rutin fungerar jättebra för mig. Att vakna samma tid och ta medicin vid samma tid. Men det är klart att jag inte heller har velat bortprioritera att vara tonåring heller. Jag har velat stanna ute länge och då medicinerat mig för att kunna hålla mig vaken. Liksom att festa eller vara uppe sent och så kanske inte är ultimat, men det är svårt för man vill inte bortprioritera att känna att man lever liksom.

FOTO: TT, Instagram

SENASTE NYTT!