TRENDAR JUST NU!Bianca IngrossoPernilla WahlgrenFarmen 2024Melinda JacobsE-type

Skilda världar – så lever skådespelarna idag

23 jul, 2020 
https://image.hant.se/image-5991513?imageId=5991513&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Fredrik Jönsson
Skilda världar
Hur gick det sen med skådisarna i Skilda världar? Här berättar de själva!
✔︎ Anklagades för våldtäkt – tvingades gå under jorden.
✔︎ Talar ut om tunga åren: ”Jag behövde hamna på botten”.
✔︎ Sökte till Idol – floppade totalt: ”Fick värsta blackouten”
Annons

TV4-såpan Skilda världar sändes i slutet av 90-talet och hade en miljon tittare varje dag – genomslagskraften var enorm. Hänt har tagit reda på hur skådespelarna lever idag.

Obs: Artikeln publicerades 2020.

Cajsalisa Ejemyr
Cajsalisa Ejemyr.

Cajsalisa Ejemyr: Från Bert till Skilda världar och artist

Roll i Skilda världar: Anna Andersson

Förutom Skilda världar kunde vi se Cajsalisa Ejemyr, 41, i tv-serier som Vita lögner och Nya tider. Sedan blev det bara några år till av skådespeleri innan hon började fokusera på musiken.

1997 hade hon ställt upp i Melodifestivalen med låten ”Du gör mig hel igen”, skriven av Robyn. På Rockbjörnen 1997 fick Cajsalisa utmärkelsen ”Årets svenska kvinnliga artist”. Hon fick även Ulla Billquist-stipendiet 1999.

Annons

Hon har ett barn tillsammans med Fredrik Dahl, trummisen i Bo Kaspers orkester. Sedan har Cajsalisa tvillingar tillsammans med Carlos Rojas, som hon skiljde sig från 2009.

Det blev tre album under musikkarriären.

Cajsalisa började studera teologi, och har gjort det vid två omgångar. 2020 valdes hon in som präst i Svenska kyrkan. Hon driver bolaget Dialektos AB.

Bengt Dalqvist från skilda världar
Bengt Dalqvist.

Bengt Dalqvist: ”Fick värsta blackouten”

Roll i Skilda världar: Daniel Toivonen

Bengt Dalqvist, 45, var en av de stora huvudrollsinnehavarna i Skilda världar. Där spelade han Daniel Toivonen. Han har varit med i teater, musikaler och skrivit egen film. Han testade även musikbranschen och dök bland annat upp vid Idol 2009 – men där åkte han ut direkt.

Annons

– När jag kom in fick jag värsta blackouten. Det gick inte som jag hade tänkt mig. Jag började sjunga i fel tonart, sa han till Aftonbladet i samband med sin audition.

– Jag blir besviken på mig själv. Jag hade bett om att få köra om. Jag blev chockad och otroligt arg på mig själv, men jag kan förstå att jag inte gick vidare.

Efter Skilda världar har han upplevt att det har varit svårt att vara någon annan än ”Daniel”, både privat och yrkesmässigt.

– Det är helt galet. Jag har blivit igenkänd som Daniel i mer eller mindre 20 år, men det är inget konstigt med det. Jag har levt längre som Daniel än som Bengt, det blir ju så. Jag var 21 år när vi började spela in Skilda världar, sa han till Expressen i fjol.

– Om man ska vara en riktigt bra skådespelare blir man ganska självcentrerad. Jag ville vara en bra pappa i stället, jag har aldrig velat vara kändis.

I dag jobbar Bengt Dalqvist med virtual reality och som sjungande dj. Han driver även företag:

Annons

– Höbonden som levererar hö till smådjur i smarta förpackningar. Det är jättekul för det håller på att bli stort, sa han till Hänt i fjol.

Matti Berenett från Skilda världar
Matti Berenett.

Matti Berenett: ”För mycket prestationsångest”

Roll i Skilda världar: Tom Bovallius

Matti Berenett, 48, hade sin riktiga pappa Lars-Erik Berenett som sin pappa i serien Skilda världar. Tyvärr är Lars-Erik död i dag.

Matti gjorde några roller efter Skilda världar, man kunde se honom i Beck och Paragraf 9. Sedan lämnade han branschen, han mådde inte bra.

– Jag tyckte det blev för mycket prestationsångest över alltihop. Jag njöt aldrig av det jag hade gjort utan sökte alltid efter nya grejer. Till slut kände jag att nej, det är inte för det här jag började med skådespelaryrket, sa han till hd.se 2006.

Annons

Han hade haft en livskris. Han slutade dricka alkohol och fann inspiration inom buddhismen.

– Det finns så mycket krav och ytlighet i dagens samhälle, med allt vad det innebär av att man måste vara så jävla bäst och läcker hela tiden, sa Matti Berenett i samma intervju.

I en intervju i Aftonbladet 2014 berättade Matti Berenett om en flört på Facebook som blev våldtäktsanmälan. Han hade chattat med en kvinna i 1,5 månad och sedan åkte han hem för att besöka henne.

– Vår relation skulle enbart vara sexuell, det var vi båda överens om. Men jag fick en fruktansvärt obehagskänsla då vi träffades, berättade han för Aftonbladet.

När Matti berättade att han skulle återuppta sin relation med sitt ex började kvinnan skriva hotfulla sms.

– Då gick hon från doktor Jekyll till mister Hyde. Det var som att få en käftsmäll.

Kvinnan gjorde en våldtäktsanmälan, men besökte aldrig sjukhus med de påstådda skadorna. Anmälan lades ner. Det hela slutade med att Matti och en av hans döttrar tvingades byta telefonnummer.

Annons

Matti Berenett har alltid varit aktiv inom idrotten, han har sedan barnsben sysslat med fotboll och handboll. Det är handbollen han har jobbat med de senaste åren. Han driver två handbollsakademier och har varit framgångsrik med damlaget Silwing/Troja.

Han har två döttrar.

Lina Pleijel
Lina Pleijel

Lina Pleijel, 50: ”Jag fick barn snabbt”

Roll i Skilda världar: Sandra Bovallius

Vad minns du av Skilda världar?

– En intensiv och rolig tid. Det är roligt med genomslaget som det har haft, genom åren har jag fått mycket positiv feedback. Den har betytt mycket för många.

Frågar folk om serien i dag?

– Det är otroligt sällan någon pratar med mig om det i dag. Ofta säger folk ”vad roligt, jag tittade på den och tyckte den var kul”.

Annons

Vad har hänt sen Skilda världar?

– Det är 23-24 år sedan. Jag har fått barn, och de är vuxna nu. Jag utbildade mig till psykolog och jobbar som det i dag.

Inget mer skådespeleri efter Skilda världar?

– Det blev inte så mycket eftersom jag fick barn rätt snabbt. Jag var hemma rätt länge med barnen och sen började jag skola om mig.

När tänkte du senast på rollkaraktären du spelade, Sandra Bovallius?

– Det var ett tag sen.

Påminner du om henne?

– Nej, jag identifierade inte mig med den karaktären. När man har spelat en roll så länge och intensivt, blir karaktären mer som mig.

Har du kontakt med någon från serien?

– Nej. Jag har flera kontakter på Facebook, men inte annars.

Varför blev du psykolog?– Min pappa var psykolog. Min styvmamma var också det under en period. Jag har många vänner som är det också. Jag tycker det är ett yrke som på många sätt ligger skådespeleri, eller det är samma drivkraft i skådespeleri och psykologi. Det handlar om att förstå människan. Skådespeleri handlar om att tolka, psykologi handlar om att hjälpa. Jag har även utbildat mig till mindfullnessinstruktör.plus_iconSvenska skådespelarna som försvann – så gick det senLäs mer

Hur lever du i dag?

– Jag är inte gift med samma man som tidigare. Jag lever med någon annan.

Joachim Persson
Joachim Persson.

Joachim Persson, 47: ”Jobbar som polis”

Roll i Skilda världar: Lukas Strandberg

Hur var det att göra Skilda världar?

Annons

– Det var många såpor som gick fem dagar i veckan på den tiden. Vi hade 1,2-1,5 miljoner tittare varje dag, det var en genomslagskraft som var hysterisk. Från att inte ha gjort något till att göra Skilda världar var speciellt.

Hur påverkade det dig?

– Jag spelade en karaktär som var homosexuell. Det var inget som märktes i början, men sen när det kom fram i serien var det blandade reaktioner. Vissa jag träffade mötte det med ”det är inget konstigt”. Andra personer ville ge mig en smäll på käften för jag var homosexuell, trodde de.

– Jag minns även att en kille från Göteborg skrev till mig och berättade att han hade tagit mod till sig och berättat för vänner och familj att han var homosexuell efter att jag gjort det i serien.

Har du kontakt med någon från serien?

– Vi hade en liten reunion på QX-galan. Det var jag och Hampus Björck – som spelade Micke Toivonen – och Bengt Dahlqvist och Nina Gunke. Vi delade ut ett pris, det var kul och väldigt uppskattat. Hampus och jag är bra vänner, vi har haft kontakt hela tiden. Jag har även haft kontakt med Lena som var min mamma i serien.

Annons

Vad har du gjort mer för skådespeleri?

– Jag och Musse Hasselvall gjorde Yippie Ki-Yay 2007, det blev två säsonger. Då var min karaktär Jarmo Ek, och jag har faktiskt tagit tag i den karaktären och börjat spela igen. Det är den karaktären och humorn som jag tycker är jätterolig. Så där håller jag spela att spela in och det finns på Youtube.

Vad jobbar du mer med?

– Jag jobbar som polis sen 6,5 år tillbaka. I Stockholm. Efter Skilda världar frilansade jag som skådespelare ett tag och gjorde inhopp i dramaserier och andra projekt. Jag har även provat på standup.

Hur är det att vara polis i Stockholm?

– Det är speciellt, så klart. Jag är i ett område, Rinkeby-Tensta, där det händer väldigt mycket. Poliser utsätts för mycket dagligen. Det finns människor man ska hantera och säkerhetstänket måste alltid finnas där. Det svänger oerhört snabbt.

Hur lever du i dag?

– Jag har familj. Jag tvillingar som är två år och en femåring. Jag har fullt upp. Men det är jättehärligt. Jag är sambo.

Gift?

– Nej. Men vi har varit tillsammans i 6,5 år.

Sascha Zacharias
Sascha Zacharias.

Sascha Zacharias: ”Behövde hamna på botten”

Roll i Skilda världar: Stina Toivonen

Sascha Zacharias, 41, är dotter till Sven-Bertil Taube och Ann Zacharias. Hon har ägnat mycket av sitt liv åt tv och film. Hon flyttade till Italien och har där medverkat i en rad serier och filmer.

Annons

I april 2020 gjorde hon en intervju i Leva & Bo där hon berättade att hon bor i en etta i Hjorthagen i Stockholm. Efter en lång tid i Rom flyttade hon tillbaka för huvudrollen i kriminalserien Rebecka Martinsson.

Hon har jobbat med vegansk mat, som personlig assistent och utbildat dig till tandsköterska. Hon ändrades yrkesväg efter att hon fick dottern Misha.

– Att ha fått Misha har gjort mig lugn, stabil och harmonisk. Jag prioriterar bort sånt som jag vet gör livet stressigt eller som tröttar ut mig. Jag pluggar dagtid just nu och resten av tiden handlar om att leka, gosa, laga mat, handla mat, städa, tvätta, läsa sagor och pyssla, säger hon till tidningen Mama.

Livet är skönare nu. När hon återvända till Sverige fick hon ta jobb som diskare, men det spelade ingen roll då hon inte orkade stanna kvar och fortsätta karriären i Italien.

– Jag hade egentligen fått en roll i en italiensk serie, men jag orkade inte sätta på mig leendet igen. Det var som att jag hade fått folkfobi, sa hon till Svenska Dagbladet i maj i år.

– Jag behövde hamna på botten.

Tuva Novotny
Tuva Novotny

Tuva Novotny: ”Ängslig av ängsligheten i Sverige”

Roll i Skilda världar: Nora Strandberg

Tuva Novotny, 40, fick sitt stora genombrott med Skilda världar. Hon filmdebuterade med Tic Tac, av Daniel Alfredson. Tuva, som utsågs till Sveriges sexigaste kvinna av Café, har gjort många tv-serier och filmer på den internationella scenen. Hon är den från Skilda världar som har lyckats bäst som skådis.

Annons

Tuva Novotny har tillbringat mycket tid i Danmark. 2019 debuterade hon som långfilmsregissör med Britt-Marie var här. I samband med det gjorde hon en intervju i Dagens Nyheter där hon pratade om Sverige.

– Jag blev ängslig av ängsligheten i Sverige, sa hon i intervjun.

Hon har extra svårt för Stockholm.

– Jag blir nervös i Sverige, framför allt i Stockholm. Jag tror det är jätteviktigt att peka på att konformiteten och tillhörighetsångesten i Stockholm skapar motsatsen till inkludering.

Hon talar fem språk flytande och har bott i Köpenhamn i över femton år.

Hon ratar sociala medier och för att behålla fokus sysslar hon med yoga. Hon vill inte avslöja saker om sin familj, men har sagt till Expressen att hon bor i Danmark med sin ”stora familj”.

FOTO: TV4, Youtube, TT

Annons