LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Skandalerna i Bingolotto – detta minns vi genom åren

21 dec, 2022 
Bingolotto uppesittarkväll, Edward Blom, Lotta Engberg och Claes Malmberg
Bingolotto och kanske i särklass uppesittarkvällen dagen innan julafton är en viktig tradition för många.
Men som känt kan vad som helst hända när det är live.
Hänt har radat upp de största skandalerna under Bingolotto.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Rickard Olssons ilska efter beskedet i Bingolotto: ”Vilken skandal”Brand logo
Rickard Olssons ilska efter beskedet i Bingolotto: ”Vilken skandal”

Bingolotto är för många tittare en tradition och tusentals samlas framför tv:n i hopp om att kamma hem storvinsterna.

Uppesittarkvällen som går av stapeln dagen före dopparedagen bjuder på allt från julrim, framträdanden och självklart en rad bingospel som engagerar tittarna i väntan på julafton.

Men under alla år så har det minst sagt hänt en hel del skandaler – både roliga men också sådant som upprört tittarna ordentligt.

Hänt har radat upp några av de mest uppmärksammade skandalerna från Bingolotto här!

Henrik Schyfferts parodi på Jesu födelse

Bingolotto uppesittarkväll 2018
FOTO: TV4 Bingolotto, Youtube

Uppesittarkvällen 2018 kom att bli ett minne som komikern Henrik Schyffert listar som den kvällen han ångrar mest i sitt liv.

Annons

Tillsammans med Helena af Sandeberg, 50, Per Andersson, 44, David Hellenius, 47, Andreas Weise, 35, och Kalle Moraeus, 58, gjorde han en parodi på Jesu födelse som hos många tittare landade helt fel.

Den kontroversiella sketchen skapade tittarstorm och i sociala medier rasade många mot vad de kallade ”snuskigheter” och ”svordomar”.

– Jag kan ha förståelse för tittarnas reaktioner och kan bara beklaga att det blev som det blev. Uppesittarkvällar är inte till för att uppröra folk, och det var väl inte det mest finstämda julspel jag har sett heller. Det var en konstnärlig frihet som gick överstyr för vissa, sa Gustav Carlsson, exekutiv producent på TV4, till Expressen.

När Henrik tre år senare gästade Alexander Pärleros i Framgångspodden får han frågan vad han ångrar mest.

– Jag var med i Bingolottos uppesittarkväll för att försöka sälja biljetter till en teaterföreställning. Jag stod där och gjorde julpynt med Alexandra Zazzi, duttade, sjöng i körer och sålde ut mig fullständigt för att kränga teaterbiljetter – det ångrar jag faktiskt, det hade jag kunnat låta bli, säger Schyffert utan att beröra den omtalade sketchen.

Annons

Nej, det han ångrar är att han överhuvudtaget var där.

– Alla marknadsförare vi jobbade med hade sagt att ”Ni måste vara med i Bingolottos uppesittarkväll för ni kommer sälja så in i helvete”. Så jag och Per Andersson åkte ner till Göteborg och tänkte, nu gasar vi oss igenom den här uppförsbacken. Vi hade tomteluvor på oss, julklappsrimmade och gick ”all in” på mysig uppesittarkväll. Det stred emot allt jag känner i kroppen, säger Schyffert i Framgångspodden.

Även Rickard Olsson kommenterade händelsen i en intervju med Hänt.

– Det där julspelet som vi gjorde, vi gjorde då Jesus födelse fast på ett skruvat sätt med Henrik Schyffert och Per Andersson. Det var så charmigt dåligt så att det blev roligt, säger Rickard.

Jan Rippe som sin karaktär Kenneth skapade ramaskri

Jan Rippe
FOTO: Youtube

På uppesittarkvällen 2001 skapade Jan Rippe med sin karaktär Kenneth Ålborg ramaskri efter sin medverkan i spritens tecken.

Annons

Kenneth Ålborg, som botaniserar bland julspriten fick folk att dra på mungiporna på scenerna runt om i landet men i Bingolottos studio dagen före julafton gick det inte hem.

När Jan gästade P4 Väst så berättade han att han fick frågan om att vara med i Bingolotto som sin karaktär Kenneth – något han inte ville men han lyckades bli övertalad. Direkt efter att han hade gjort sitt så kände han att det inte hade landat riktigt rätt.

– Jag kände direkt att det här landade inte bra alls, vare sig i studion med publik eller i TV, men det var försent . Det var bara att göra det som skulle göras och åka hem, berättade Jan för P4 Väst och fortsatte:

– När jag kom hem strax före klockan tolv natten till julafton stod frugan på trappan med telefonluren och skrek: Det är klagomuren, den är nerringd! Du är hatad. Kenneth Ålborg vad har du gjort? Det går inte att skämta om sprit dagen för julafton. Då var det för första gången riktigt heta klagomursanfall, men det var kul! avlutar Jan Rippe.

Edward Blom satte eld på studion

Bingolotto uppesittarkväll 2013
FOTO: TV4 Bingolotto, Youtube

På uppesittarkvällen 2013 höll det på att sluta i ren och skär skandal när Edward Blom skulle bjuda på Feuerzangenbowle, som han själv beskriver som en farlig tysk glöggvariant.

Annons

För att få till den på rätt sätt krävdes eld och Edward karamelliserade rätten genom att hälla på brinnande sprit. Men olyckligtvis låg några servetter i närheten och fattade eld.

– Det började brinna i servetterna. Det kunde ha gått riktigt illa, sa John Sarafian, pr-ansvarig för programmet efter händelsen.

Marie Serneholt som också var på plats i studion drabbades av panik och försökte snabbt gå vidare i programmet. Men det tittarna inte fick se var att elden tog fart ytterligare när kamerorna hade slutat rulla.

– Mest eld blev det när Ingvar Oldsberg också skulle ösa på sprit men då hade kameran stängts av. Då började det brinna från andra hållet. Det var lite brand här och var, berättade Edward Blom till Aftonbladet.

Lotta Engbergs kyss med Claes Malmberg i direktsändning

Bingolotto uppesittarkväll 2017
FOTO: TV4 Bingolotto

Under uppesittarkvällen 2017 gick det hett till i studion när Lotta Engberg, 59, och skådespelaren Claes Malmberg, 61, möttes i en kyss framför kamerorna.

Annons

Det var under kvällens tredje bingospel som Lady och Lufsen-låten Bella notte ljöd i studion och duon likt den klassiska spaghetti-scenen möttes i en kyss i mitten av en spaghetti.

I en senare intervju med Hänt berättar Claes om deras relation till varandra efter den direktsända kyssen.

– Hon har ju soldoktorn så hon vill väl inte ha en liten skådespelare från Göteborg, säger Claes till Hänt innan han avslöjar att han inte kan minnas detta.

– Herregud nu skäms jag att jag glömt bort. Att jag inte kommer ihåg att jag kysst Lotta Engberg, det var ju uppiggande information måste jag säga. Men om du undrar om det har blivit något efter kyssen så kan jag säga att soldoktorn kan vara helt lugn, jag har inga som helst planer på att stjäla hans hustru.

Leif ”Loket” Olssons flopp – sämsta förhandlingen i svensk tv-historia?

Leif ”Loket” Olsson i Bingolotto
FOTO: TV4 Bingolotto, Youtube

När Bingolotto hade sin premiär i slutet av 80-talet var det ingen mindre än Leif ”Loket” Olsson som ledde programmet och han blev därmed en riktig kändis över en natt.

Annons

På den tiden tackade han nej till ersättningen 50 öre per såld lott. Han lade inte en tanke på att det skulle komma att bli en av de största flopparna någonsin med tanke på att det såldes 1500 lotter i veckan.

Men bara några år senare såldes det flera miljoner lotter i veckan och Loket fick då bittert bita i det sura äpplet – han hade nämligen kunnat tjäna 3,5 miljoner per program om han tackat ja till erbjudandet.

– Jävla idiot jag var … Men vi sålde faktiskt sju miljoner en uppesittarkväll. Då kostade brickan 30 spänn, så vi sålde för en kvarts miljard för ett enda spel. Det är ju inte klokt, har Loket sagt till Aftonbladet.

Om man räknar ihop allt som Loket kunde ha tjänat under alla år så har han gått miste om en halv miljard kronor.

Tittaren misstrodde Rickard Olsson i direktsändning

Rickard Olsson Binglotto
FOTO: TV4 Bingolotto, Youtube

En riktig klassiker från Bingolotto är när programledaren Rickard Olsson ringer upp en av tittarna – kvinnan på andra sidan luren vägrar dock tro på att det faktiskt är han.

Detta trots att hon sitter och kollar på det direktsända Bingolotto. Klippet har blivit en svensk klassiker och har visats av tusentals människor på Youtube.

– Jag sa, "vad gör du" och hon svarade att "jag tittar på Bingolotto". "Men jag vinkar ju till dig nu", sa jag. Men hon sa att "nej, jag tror inte att det är du", har Rickard Olsson berättat för Expressen.

FOTO: Youtube/TV4

Annons